Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ziemowit Fałat, współwłaściciel rzemieślniczego Browaru Pinta (pełny wywiad)

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-03-2017, 09:53
Ziemowit Fałat, współwłaściciel rzemieślniczego Browaru Pinta (pełny wywiad)
Ziemowit Fałat, współwłaściciel Browaru Pinta fot. browarpinta.pl

Ziemowit Fałat, współwłaściciel Browaru Pinta mówi serwisowi portalspozywczy.pl o działalności browaru, planach rozwoju i budowy własnego browaru, o poszukiwaniu ciekawych odmian chmielu w różnych krajach na całym świecie, a także o przewidywanych scenariuszach rozwoju polskiego rynku browarów i piw rzemieślniczych.

Jak zakończył się rok 2016 w Browarze Pinta i jak można ocenić ten rok? Co się ciekawego wydarzyło, także inwestycyjnie i sprzedażowo?

W 2016 roku rozpoczęliśmy realizację projektu PINTA Hop Tour, w którym szukamy ciekawych odmian chmielu w miejscach słabo kojarzonych z piwem.

 W pierwszą podróż wyruszyliśmy na przełomie listopada i grudnia od Argentyny, przemierzając przez 3 tygodnie ponad 5 tysięcy kilometrów z Buenos Aires do Ushuaia na Ziemi Ognistej. Odwiedziliśmy 14 browarów i 4 plantacje chmielu.

Stamtąd przywieźliśmy do Polski chmiele odmian Mapuche, Catarata, Traful i Cascade. Używając ich jeszcze przed Nowym Rokiem, uwarzyliśmy najtęższe piwo w historii PINTY i najmocniejsze żytnie piwo w Polsce Rye Wine Argentina 30°. Piwo jeszcze spokojnie fermentuje w wynajmowanym przez PINTĘ browarze w Zawierciu.

Ile piwa zostało uwarzonego w Pincie w 2016 roku i ile wprowadzonych nowości?

W ciągu całego ubiegłego roku Browar PINTA sprzedał 13795 hl piwa, co oznacza wzrost o 11 proc. w stosunku do roku 2015. Tę ilość dało 55 różnych piw, w tym 3 stworzone w kooperacji z browarami zagranicznymi z Japonii, Estonii i Irlandii. Trzy czwarte piwa z PINTY trafiło na rynek w butelkach, a reszta w beczkach.

Kamieniem milowym w historii PINTY w 2016 roku (rok 5-lecia PINTY!) było ogłoszenie planów budowy własnego browaru i związany z tym zakup za 1,42 mln zł działki inwestycyjnej na polu położonym w gminie Radziechowy-Wieprz, kilka kilometrów od  Żywca.

Jakie są plany na 2017 rok co do budowy własnego browaru i inwestycji?

W 2017 roku PINTA rozpocznie budowę własnego browaru. To ma być dom PINTY, w którym chcemy rozwijać polskie piwowarstwo rzemieślnicze i gromadzić pamiątki z naszych licznych piwnych podróży.

Prace budowlane rozpoczną się wiosną 2017 roku i potrwają około roku. Wartość nakładów inwestycyjnych na budowę i urządzenia, szacujemy na 10,6 mln zł.

Na początku browar będzie warzyć ok. 15 tys. hl piwa rocznie, czyli nieco więcej niż PINTA jest w stanie warzyć obecnie w dwóch wynajmowanych browarach w Zawierciu i Zarzeczu.

Jakie są inne plany rozwoju w 2017 roku, plany wprowadzenia nowości, zwiększania sprzedaży wolumenowej?

Będziemy kontynuować projekt PINTA Hop Tour – część II – Afryka oraz część III – Europa.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 824) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH