Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

10 listopada przypada 170. rocznica powstania Browaru Carlsberg

  • Autor: portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 10-11-2017, 10:43
10 listopada przypada 170. rocznica powstania Browaru Carlsberg
J.C. Jacobsen i pracownicy browaru 1885 r. fot. materiały prasowe

W piątek, 10 listopada mija 170 lat, odkąd J.C. Jacobsen założył Browar Carlsberg. W swoim browarze i laboratorium w Kopenhadze pracował i prowadził badania, aby zapewnić konsumentom „prawdopodobnie najlepsze piwo na świecie”.

Jacob Christian Jacobsen założył Browar Carlsberg w 1847 r. Nazwa pochodzi od połączenia imienia jego jedynego syna Carla ze słowem „berg”, czyli góra. Od początku w browarze wykorzystywana była bardzo nowoczesna jak na owe czasy technologia dolnej fermentacji, której tajniki Jacobsen poznał, podróżując m.in. do Bawarii. Jego celem i ambicją było warzenie najwyższej jakości piwa z myślą o tworzeniu „lepszego dziś i jutra”. Kierując się tą zasadą, Jacobsen stworzył podwaliny pod silną, rozwijającą się w sposób zrównoważony firmę, która do dziś znajduje się w światowej czołówce producentów piwa.

Z szacunku dla nauki

J.C. Jacobsen był wizjonerem. Warząc piwo, wykorzystywał też najnowsze osiągniecia nauki i techniki. W 1875 r. założył laboratorium badawcze, któremu zawdzięczamy wiele ważnych odkryć, np. skalę pH, enzymy działające w niskich temperaturach. W 2017 roku jego naukowcy mieli udział w odkodowaniu genomu jęczmienia.  Obecnie Laboratorium Carlsberg koncentruje się na badaniach nad surowcami do warzenia piwa, drożdżami i procesem fermentacji, nowymi składnikami oraz technologią procesu warzenia.

Jednym z pierwszych i przełomowych dla branży piwnej  osiągnięć laboratorium było wyizolowanie w 1883 r. czystych  kultur drożdży, które na cześć Carlsberga nazwano  saccharomyces carlsbergensis, obecnie powszechnie znane jako saccharomyces pastorianus. Ich odkrycie zrewolucjonizowało proces warzenia piwa. Szczepy drożdży z browaru w Kopenhadze są przodkiem większości obecnych lagerów i umożliwiły warzenie piwa o wysokiej i powtarzalnej jakości, co wcześniej było dużym wyzwaniem. To, co ważne, J.C. Jacobsen podzielił się bezinteresownie odkryciem swojego laboratorium z innymi browarnikami w imię tworzenia i promowania złocistego trunku o wysokiej jakości.

Dla lepszego dziś i jutra

Dzielenie się swoimi osiągnięciami i korzyściami płynącymi z warzenia piwa było jednym z filarów życiowej filozofii J.C. Jacobsena. Zarówno on jak i jego syn Carl byli zaangażowanymi filantropami wspierającymi społeczeństwo Kopenhagi oraz rozwój miasta. Przeznaczali znaczące kwoty na działania społeczne, wspierali naukowców i artystów, ufundowali wiele okazałych budynków stojących do dziś w stolicy Danii, udostępnili społeczeństwu zbiory sztuki.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 126) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH