REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

17 września odbędzie się trzecia edycja Święta Młodego Cydru w Lublinie

  • Autor: portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 01-09-2016, 11:06
17 września odbędzie się trzecia edycja Święta Młodego Cydru w Lublinie
fot. Grupa Ambra

17 września na Starym Mieście w Lublinie odbędzie się trzecia edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru – największa z dotychczasowych. Organizatorzy zapowiadają, że będzie można  degustować regionalne cydry stworzone specjalnie na Święto, odkrywać tajemnice miasta, razem z Miejscami Inspiracji poszukiwać nieznanego smaku Lublina, a ze wszystkimi Spragnionymi Lata słuchać muzyki The Beatles.

REKLAMA

Spotykając się po raz trzeci na Lubelskim Święcie Młodego Cydru, jego organizatorzy chcą mówić nie tylko o bogactwie polskich jabłek, ale także o bogactwie cydru.

– Tak jak Toskania nie mówi o winogronach, tylko o kulturze wina. Złożyliśmy obietnicę wykorzystania bogactwa naturalnego, jakim są polskie jabłka, i musimy ją spełnić. Konsumenci oczekują od nas różnorodności. Nasze działania już od miesięcy całkowicie skoncentrowane są na realizacji wizji bogactwa cydru. Święto będzie pierwszą okazją do pełnego rozsmakowania się w tej różnorodności, zapowiedzią zmian, które czekają cały rynek cydru - mówi Robert Ogór, prezes Grupy Ambra, producenta Cydru Lubelskiego.

Przypomnijmy: w pierwszym roku na Lubelskim Święcie Młodego Cydru swoją premierę miał Cydr Lubelski Młody, w drugim – Cydr Lubelski Antonówka 2015, czyli pierwszy cydr jednoodmianowy. W tym roku swój młody cydr pod nazwą Cydr Sadownika przywiezie z wzorcowej cydrowni Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru, a Cydr Lubelski pokaże swoją premierową Niefiltrowaną Antonówkę 2016 oraz tegoroczną nowość  gruszkę Perry Lubelski. Łącznie na Rynku spróbujemy kilkunastu różnych cydrów.

– Udoskonalamy proces tworzenia cydru, walory smakowe poszczególnych odmian jabłek łączymy z naturalną, prostą produkcją. Na wzór winiarzy stale analizujemy poszczególne fazy tworzenia cydru i stale poszukujemy - mówi główny technolog AMBRA S.A. Artur Dubaj.

– Receptura Cydru Sadownika pochodzi z 1916 roku i została zaczerpnięta od mojego dziadka, który skończył szkołę w Pszczelinie (obecny Brwinów). Tajemnicą produkcji tego napoju są m.in. naturalnie występujące dzikie drożdże – zdradza Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru. Wiceprezes Związku Sadowników RP, który prowadzi wzorcową cydrownię w Mikołajówce. 

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

AMBAmbra SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH