Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

AB InBev wynalazł ekologiczny sposób umieszczania bąbelków w piwie. Czy technologia wejdzie do Polski?

AB InBev, największy na świecie producent piwa i właściciel takich marek jak Budweiser, Corona, Stella Artois, czy Beck’s, wprowadza nowy, ekologiczny sposób umieszczania bąbelków w piwie na kluczowym, wczesnym etapie jego produkcji, zmniejszając emisję CO2 o 5 proc. Brytyjski dziennik The Guardian podał, że gazowe bąbelki będą wytwarzane bez wrzenia, co według AB InBev obniży znacząco emisję CO2 oraz zużycie wody w produkcji piwa. Czy technologia wejdzie na rynek Polski?

AB InBev wynalazł ekologiczny sposób umieszczania bąbelków w piwie. Czy technologia wejdzie do Polski?
Urszula Rąbkowska, dyrektor marketingu spółki Pro-Log fot. Pro-Log

Eksperci Pro-Log, firmy specjalizującej się w logistyce produktów akcyzowych, przekonują, że technologia ta trafi do polskich browarów przede wszystkim ze względu na jej wymiar ekonomiczny. Polska jest trzecim w UE producentem piwa, zaraz po Niemczech i Wielkiej Brytanii. Roczna produkcja piwa w Polsce w ostatnich latach to ok. 40 mln hektolitrów.
 
- Polscy konsumenci lubią innowacje i zielona ciekawostka z renomowanego piwowarskiego rynku belgijskiego na pewno znajdzie swoich fanów również nad Wisłą – ocenia Urszula Rąbkowska, dyrektor marketingu spółki Pro-Log.
 
- Podstawową kwestią pozostaje jednak skala korzyści z wprowadzenia oszczędniejszej technologii produkcji piwa. Zyskają producenci, środowisko naturalne oraz konsumenci, którzy spożywać będą zdrowsze, mniej przetworzone składniki złocistego trunku – dodaje.
 
AB InBev twierdzi, że opracowała technikę generowania pęcherzyków gazu, które usuwają niepożądane aromaty z mieszanki ziaren i wody, znanej jako brzeczka, bez uciekania się do tradycyjnej metody gotowania. Firma przeprowadziła czteroletnie testy w eksperymentalnym browarze w Leuven, na wschód od Brukseli, a następnie na większą skalę w innych miejscach w Belgii oraz w zakładach w Wielkiej Brytanii. Opracowana metoda nie zmienia smaku gotowego napoju, choć zmniejsza zużycie ciepła i wody.
 
Tradycyjnie bąbelki gazu we wczesnych etapach warzenia powstają w procesie naturalnego gotowania, wymagając dużej ilości wody i ciepła. AB InBev twierdzi jednak, że jest w stanie symulować efekty gotowania i wrzenia. Nowa metoda polega na podgrzaniu naparu do temperatury poniżej wrzenia, a następnie przedmuchaniu zbiornika azotem lub CO2 w celu wytworzenia pęcherzyków bez zmiany smaku. Firma twierdzi, że ponieważ piwo w początkowej fazie ma niską temperaturę, może dłużej zachowywać świeżość. Bąbelki znajdujące się w gotowym produkcie muszą być nadal wytwarzane w normalny sposób, zazwyczaj przez trawienie drożdży przez cukry lub przez zwiększanie ciśnienia w procesie keggingu.
 
AB InBev podaje, że po wprowadzeniu technologii we wszystkich swoich browarach na całym świecie zmniejszy swoją globalną emisję CO2 o 5 proc. rocznie, co odpowiada zużyciu energii przez 120 000 rodzin. Badania sugerują, że parowanie zmniejszy się o 80 proc. co stanowi ekwiwalent 1200 basenów olimpijskich.
 
AB InBev ma nadzieję, że wszystkie browary zastosują tę technologię w ciągu najbliższych 10 lat, dlatego oferuje nieodpłatnie wymianę opatentowanej technologii z mniejszymi browarami. AB InBev obiecuje inwestycje w dalsze badania, aby zmniejszyć swój ślad ekologiczny.

więcej informacji:

piwo RSS ALERT    /    alkohole niskoprocentowe RSS ALERT    /    browary RSS ALERT    /    branża piwna RSS ALERT    /    rynek piwa RSS ALERT    /    AB InBev RSS ALERT    /    Anheuser-Busch InBev RSS ALERT    /    Pro-Log RSS ALERT    /    Urszula Rąbkowska RSS ALERT

KOMENTARZE (16)

  • Zeus 2018-04-20 21:11:23
    Co za brednie.
  • Szczepek 2018-04-23 11:21:55
    Dobrze że nikt się pod tym nie podpisał bo wstyd.
  • rot 2018-04-23 11:24:12
    "trawienie drożdży przez cukry" - widzisz i nie grzmisz..
  • Mycroft 2018-04-23 11:33:06
    Matko, przy każdym zdaniu w tym artykule parskałem śmiechem. Co za bullshit.
  • Koper 2018-04-23 11:35:43
    :v /watch?v=eom1aDYQeFk (wklej po linku yt)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.87.253.202
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.