Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

AB InBev wynalazł ekologiczny sposób umieszczania bąbelków w piwie. Czy technologia wejdzie do Polski?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 18-04-2018, 13:57
AB InBev wynalazł ekologiczny sposób umieszczania bąbelków w piwie. Czy technologia wejdzie do Polski?
Urszula Rąbkowska, dyrektor marketingu spółki Pro-Log fot. Pro-Log

AB InBev, największy na świecie producent piwa i właściciel takich marek jak Budweiser, Corona, Stella Artois, czy Beck’s, wprowadza nowy, ekologiczny sposób umieszczania bąbelków w piwie na kluczowym, wczesnym etapie jego produkcji, zmniejszając emisję CO2 o 5 proc. Brytyjski dziennik The Guardian podał, że gazowe bąbelki będą wytwarzane bez wrzenia, co według AB InBev obniży znacząco emisję CO2 oraz zużycie wody w produkcji piwa. Czy technologia wejdzie na rynek Polski?

Eksperci Pro-Log, firmy specjalizującej się w logistyce produktów akcyzowych, przekonują, że technologia ta trafi do polskich browarów przede wszystkim ze względu na jej wymiar ekonomiczny. Polska jest trzecim w UE producentem piwa, zaraz po Niemczech i Wielkiej Brytanii. Roczna produkcja piwa w Polsce w ostatnich latach to ok. 40 mln hektolitrów.
 
- Polscy konsumenci lubią innowacje i zielona ciekawostka z renomowanego piwowarskiego rynku belgijskiego na pewno znajdzie swoich fanów również nad Wisłą – ocenia Urszula Rąbkowska, dyrektor marketingu spółki Pro-Log.
 
- Podstawową kwestią pozostaje jednak skala korzyści z wprowadzenia oszczędniejszej technologii produkcji piwa. Zyskają producenci, środowisko naturalne oraz konsumenci, którzy spożywać będą zdrowsze, mniej przetworzone składniki złocistego trunku – dodaje.
 
AB InBev twierdzi, że opracowała technikę generowania pęcherzyków gazu, które usuwają niepożądane aromaty z mieszanki ziaren i wody, znanej jako brzeczka, bez uciekania się do tradycyjnej metody gotowania. Firma przeprowadziła czteroletnie testy w eksperymentalnym browarze w Leuven, na wschód od Brukseli, a następnie na większą skalę w innych miejscach w Belgii oraz w zakładach w Wielkiej Brytanii. Opracowana metoda nie zmienia smaku gotowego napoju, choć zmniejsza zużycie ciepła i wody.
 
Tradycyjnie bąbelki gazu we wczesnych etapach warzenia powstają w procesie naturalnego gotowania, wymagając dużej ilości wody i ciepła. AB InBev twierdzi jednak, że jest w stanie symulować efekty gotowania i wrzenia. Nowa metoda polega na podgrzaniu naparu do temperatury poniżej wrzenia, a następnie przedmuchaniu zbiornika azotem lub CO2 w celu wytworzenia pęcherzyków bez zmiany smaku. Firma twierdzi, że ponieważ piwo w początkowej fazie ma niską temperaturę, może dłużej zachowywać świeżość. Bąbelki znajdujące się w gotowym produkcie muszą być nadal wytwarzane w normalny sposób, zazwyczaj przez trawienie drożdży przez cukry lub przez zwiększanie ciśnienia w procesie keggingu.
 
AB InBev podaje, że po wprowadzeniu technologii we wszystkich swoich browarach na całym świecie zmniejszy swoją globalną emisję CO2 o 5 proc. rocznie, co odpowiada zużyciu energii przez 120 000 rodzin. Badania sugerują, że parowanie zmniejszy się o 80 proc. co stanowi ekwiwalent 1200 basenów olimpijskich.
 
AB InBev ma nadzieję, że wszystkie browary zastosują tę technologię w ciągu najbliższych 10 lat, dlatego oferuje nieodpłatnie wymianę opatentowanej technologii z mniejszymi browarami. AB InBev obiecuje inwestycje w dalsze badania, aby zmniejszyć swój ślad ekologiczny.

KOMENTARZE: (16)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jaro 13-05-2018, 19:00:
A ja zdradzę największą tajemnicę, przy której patent AB InBev to pies Pikuś: najlepsze bąbelki są na placu Pigalle. Zuzanna lubi je tylko jesienią :)
  • Browarnik 04-05-2018, 12:45:
Tłumacz(ka) nie ma pojęcia o procesie produkcji piwa i wyszły bzdury.
Tłumaczenie źródłowego tekstu wymaga profesjonalnej (branżowej) weryfikacji przed jego publikacją. Nie popisała się tutaj Redakcja ....
  • Limpao 30-04-2018, 13:48:
O ciekaw jestem chociaz i tak najlepsze babelki w Perle. Super po prostu

Zobacz wszystkie komentarze (16)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 615) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH