Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Amber: Polacy zabierają ze sobą na wakacje modę na piwa rzemieślnicze

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 07-08-2017, 15:14
Amber: Polacy zabierają ze sobą na wakacje modę na piwa rzemieślnicze
Marek Skrętny, Dyrektor Marketingu Browaru Amber, fot. Newseria

- W ostatnim czasie zauważamy, że popyt na piwa kraftowe rośnie także w mniejszych miejscowościach. To w największej mierze zasługa turystów, którym nie wystarcza już wąska karta ograniczona do kilku podstawowych pozycji. Sklepy i knajpy wychodzą temu naprzeciw, a piwna rewolucja wchodzi do kolejnych, coraz mniejszych miast i miasteczek – tłumaczy Marek Skrętny, Dyrektor Marketingu Browaru Amber.

Piwna rewolucja już dawno zalała duże miasta, a teraz przenosi się do kurortów wypoczynkowych. To zasługa turystów, którzy modę na picie piw rzemieślniczych zabierają ze sobą na wakacje.

Według ośrodka badawczego CBOS w 2016 roku na urlop wyjechało 51% Polaków, a spośród tej grupy aż 82% wypoczywało w kraju. Ponad 15 milionów odbiorców, z których zdecydowana większość to osoby pełnoletnie stanowi ogromną szansę dla pubów, barów i restauracji, które aby zdobyć nowych i utrzymać dotychczasowych klientów muszą stale rozszerzać swoją ofertę i podążać za ogólnopolskimi trendami.

Jednym z nich jest piwna rewolucja, która w ostatnich latach wywróciła rynek piwa w Polsce do góry nogami. – Piwna rewolucja, czyli popularyzacja nowych styli piwnych i kultury picia piwa w Polsce trwa już od kilku lat. Zaczęła się w największych miastach i dziś to właśnie tutaj najłatwiej trafić na piwne festiwale czy sklepy i restauracje z bardzo szeroką ofertą piw rzemieślniczych – tłumaczy Marek Skrętny, Dyrektor Marketingu Browaru Amber.

Ten trend najbardziej widoczny jest w letnich kurortach wypoczynkowych, w których właściciele lokali oferujących sprzedaż piwa dołączyli do grona promotorów piwnej rewolucji.

– Obecnie kultura picia piwa w Polsce jest zupełnie inna niż 10 lat temu. Z każdym rokiem do naszego baru trafiają coraz bardziej świadomi klienci, którzy chcą próbować nowych smaków i nowych styli piwnych. Musimy wychodzić im naprzeciw, dlatego stale poszerzamy swoją ofertę i sięgamy po wysokiej jakości piwo w różnych wariantach smakowych. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie – mówi Marek Werner, menedżer Baru na Górce w Karwieńskich Błotach koło Karwii.

Podobnie uważa Maciej Długi, właściciel koktajl-baru Rettungsbudy w Jastarni, który podkreśla, że klientów przekonuje nie tylko wysoka jakość produktów, ale także ich regionalny charakter. – Jadąc w góry chcemy zjeść oscypka, a nad morzem rybę z frytkami. Z piwem jest bardzo podobnie, dlatego zdecydowaliśmy się na współpracę z Browarem Amber, który swoje piwo rozlewa w Bielkówku koło Gdańska. Dziś w karcie mamy 12 piw tego producenta, a większość naszych klientów najchętniej sięga po warianty, których dotychczas zupełnie nie znała. Często ludzie próbują zupełnie nowych piw, po których już nigdy nie chcą wracać do klasycznego jasnego lagera – mówi Maciej Długi.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH