Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ambra na FRSiH: Naturalność najwyższym stopniem jakości

  • Autor: AW/portalspozywczy.pl
  • Data: 10-11-2017, 12:27
Ambra na FRSiH: Naturalność najwyższym stopniem jakości
Artur Dubaj, główny technolog AMBRA SA; fot.: PTWP

–  Dla mnie naturalność jest najwyższym stopniem jakości. Zawartość składnika podstawowego.  Krótka lista składników i najwyższa ilość substancji podstawowej – mówił Artur Dubaj, główny technolog AMBRA SA podczas X FRSiH.

Główny technolog Ambra podczas debaty nt. naturalności, jakości i bezpieczeństwa opowiedział, jak w praktyce wygląda kontroli jakości oraz czym dla niego jest "najwyższa jakość".

–  Jesteśmy zobligowani do zapewnienia standardów, przede wszystkim w zakresie bezpieczeństwa. Każdy musi mieć wdrożony system HACCP. Opracowuje się plan, przeprowadza analizę ryzyka i określa krytyczne punkty. Powstaje  system wewnętrznej kontroli procesu i produktu – mówił.

Przyznał, że system kontroli w ostatnich latach zaczyna wykraczać poza pewne ramy. W punktach gastronomicznych i handlowych  producenci idą krok dalej – sami wizytują i kontrolują dostawców surowców. Jako przykład takich działań Artur Dubaj podał reklamę producenta zup w torebkach. W spocie reklamowym przedstawiano sceny, w których z imienia i nazwiska wymieniano rolnika zajmującego się uprawą wykorzystywanego przez producenta surowca.

–  Producenci zaczynają kontrolę od dostawców surowców.  Po dostawie do zakładu uruchamia się procedura. Zazwyczaj w dziale jakości pobierane są próby do kontroli. Surowiec podlega kontrolom. W każdym zakładzie zakres czy rodzaj parametrów jest określone przez technologów. W trakcie całego procesu produkcji badania ukierunkowane są na potwierdzenie bezpieczeństwa. Cała ścieżka składa się z wielu etapów, aby na samym końcu można było odpowiedzialnie i świadomie powiedzieć, ze produkt jest bezpieczny – wymieniał Artur Dubaj.

–  Bezpieczeństwo to jednak dopiero pierwszy stopnień, którego oczekujemy – dodał. Niezwykle istotna jest jakość, która według głównego technologa Ambry wiąże się bezpośrednio z naturalnością.

–  Dla mnie naturalność jest najwyższym stopniem jakości. Zawartość składnika podstawowego.  Im krótsza lista składników i im wyższa ilość substancji podstawowej, tym lepiej – powiedział.

Przyznał jednak, że konsumenci nie zawsze podzielają to zdanie i często jako najwyższej jakości uznawane są produkty zawierające różnego rodzaju dodatki. 

Artur Dubaj, główny technolog AMBRA SA, był jednym z prelegentów debaty "Naturalność, jakość, bezpieczeństwo – trzy filary produkcji i promocji polskiej żywności", która odbyła się 6 listopada 2017 r. w ramach X Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

AMBAmbra SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 912) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH