Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ambra na razie nie myśli o imporcie cydru, będzie produkować sama

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-07-2013, 12:33
Ambra na razie nie myśli o imporcie cydru, będzie produkować sama
Robert Ogór, prezes Ambry

Grupa Ambra, która od czerwca wprowadziła do swojej oferty cydr, na razie nie myśli o importowaniu tego produktu, a sprzedaż będzie opierała na własnej produkcji w zakładzie w Biłgoraju - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl prezes Ambry Robert Ogór.

- Na razie nie myślimy o imporcie. Mamy duży, nowoczesny zakład produkcyjny, w którym produkujemy też już np. miody pitne. Chcemy rozwijać na bazie naszych krajowych surowców produkcję i kompetencje naszego zakładu - powiedział serwisowi portalspozywczy.pl Ogór.

- Cała lubelszczyzna i wschodnie tereny są utożsamiane z polskimi, naturalnymi produktami, więc zamierzamy iść ręka w rękę z interesami polskich sadowników - dodał.

ZAKŁAD W BIŁGORAJU MOŻE WYPRODUKOWAĆ OK. 10 MLN LITRÓW CYDRU

Zapowiedział, że zakład produkcyjny w Biłgoraju może wyprodukować około 10 mln litrów cydru.

- W zakładzie w Biłgoraju nie mamy dużych ograniczeń i na pewno możemy spokojnie wyprodukować około 10 milionów litrów cydru. Zakład produkuje w tej chwili około 30 milionów litrów różnych produktów winiarskich rocznie, a pełne obłożenie zakładu przypada od września na okres zimowy w związku z sezonowością win musujących - powiedział Ogór.

- Dlatego cieszy nas fakt, że być może będziemy mieli odwrotną sezonowość w przypadku cydru, czyli trochę większą konsumpcję wiosną, latem i wczesną jesienią, co spowoduje, że produkcja naszego zakładu trochę bardziej zrównoważy się miesiąc po miesiącu. A to z kolei spowoduje, że mamy na pewno przynajmniej 5 milionów litrów wolnych mocy produkcyjnych - dodał.

- Możemy też zawsze powiększyć moce, jeśli będzie taka konieczność i dołożyć mocy w postaci czy to zbiorników fermentacyjnych do moszczy jabłkowych czy po stronie rozlewu - powiedział również.

AMBRA ZAINWESTOWAŁA W PRODUKCJĘ CYDRU OK. 1 MLN ZŁ I TO BY BYŁO NA TYLE

Prezes poinformował też, że do tej pory Ambra zainwestowała kwotę około 1 miliona złotych w rozpoczęcie produkcji cydru, a kolejne inwestycje w produkcję na razie nie będą koniecznie.

- Nie jest to duży wydatek, ponieważ nasz zakład jest zakładem fermentacji. Wina musujące powstają metodą wtórnej fermentacji win, od wielu lat fermentujemy również moszcze gronowe, więc nie są to duże różnice technologiczne i technologia rozlewu też właściwie jest identyczna. My rozlewamy na tych samych liniach rozlewniczych, które musieliśmy nieco dostosować jedynie do specyfiki tego produktu i jego opakowania. Dlatego bardziej były to inwestycje adaptacyjne - powiedział Ogór.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

AMBAmbra SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH