Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Barman z Warszawy będzie walczył w międzynarodowym konkursie Havana Club Cocktail Grand Prix

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 11-02-2014, 11:07
Barman z Warszawy będzie walczył w międzynarodowym konkursie Havana Club Cocktail Grand Prix
fot. materiały prasowe

Zwycięzca X edycji konkursu barmańskiego Havana Club Cocktail Grand Prix będzie reprezentował Polskę w międzynarodowym finale tego konkursu. W piątek, 7 lutego, poznaliśmy 10 najlepszych polskich barmanów, którzy stanęli do boju w X edycji konkursu barmańskiego. Bilet na Kubę oraz tytuł zwycięzcy trafił w ręce Arka Stefaniaka reprezentującego warszawski cocktail bar Pies Czy Suka.

Zawodnicy mieli zmierzyć się z legendarnymi kubańskimi klasykami takimi jak Daiquiri czy Mojito i zaproponować własną kompozycję bazując na rumie Havana Club. Kompozycję, która miałaby szansę na stałe zawitać do koktajlowych menu na całym świecie. 

- Proces eliminacji do finału konkursu przebiegał kilkuetapowo. Otrzymaliśmy ponad 150 zgłoszeń od barmanów z całej Polski. Ocenialiśmy je nie tylko pod względem samego smaku koktajlu, ale również sposobu prezentacji i kreatywności. Poprzez organizację tego typu wydarzeń chcemy promować zdolnych barmanów, szukać talentów, ale też motywować ich do dalszego rozwoju. Podsumowując - stawiamy na pasjonatów - mówi Marcin Rogulski Ambasador marki Havana Club w Polsce.

Dziewięciu wybrańców spotkało się 7 lutego w warszawskich Koszykach, gdzie oprócz koktajlu dołączonego do zgłoszenia, musiało przed Jury zaprezentować zupełnie nową kompozycję opartą o dostępne na konkursowym „targu" produkty.

W składzie jury zasiadła m. in. Meimi Sanchez, globalna ambasadorka rumu Havana Club, Rafał Ciesielski reprezentujący Bar Magazyn, Maciej Starosolski, ambasador wódek w Pernod Ricard Polska oraz Marek Zalewski On Trade Marketing Manager w Pernod Ricard Polska.

- Całe zawody stały na bardzo wysokim poziomie. Koktajle zaprezentowane w pierwszej rundzie były bardzo ciekawe, ale to co zobaczyliśmy w II, „kreatywnej" rundzie, zaskoczyło nas wszystkich. W ciągu 15 minut prawie wszystkim zawodnikom udało się stworzyć kreacje, które w dużej części przebiły te przemyślane, które dały im drogę do finału konkursu. Prezentacje finałowej trójki to barmański crème de la crème - mówi członek jury konkursu, Rafał Ciesielski.

W finale znaleźli się Patryk Kowalski, Mateusz Szuchnik i Arek Stefaniak, którzy w barze Pernod Ricard Polska serwowali swoje nowo wykreowane koktajle z II etapu konkursu. Tym razem na wybór najlepszego z nich miała wpływ również publiczność.

Zwycięzca polskiego etapu Havana Club Cocktail Grand Prix w czerwcu uda się na Kubę, żeby tym razem już na poziomie międzynarodowym walczyć o miano twórcy nowej, koktajlowej legendy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 812) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH