Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Będziemy potęgą w cydrze?

  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 09-06-2014, 08:32
Będziemy potęgą w cydrze?
Fot. mixedgreensblog.com

Przez rok Polacy wypili 1,6 mln litrów cydru. Mimo, że to niewiele, to jednak jego producenci wróżą, że będziemy potęgą - informuje "Pul Biznesu".

Początek 2013 r. przyniósł prawny przełom dla cydrów. Akcyza na alkoholowy napój na bazie fermentowanego soku z jabłek spadła do poziomu porównywalnego z piwem. Wcześniej rynek był mikroskopijny i nie badała go żadna agencja. Według pierwszych szacunków, których dokonał Nielsen, od kwietnia 2013 r. do marca 2014 r. sprzedaż cydru wyniosła 1,6 mln litrów, a jej wartość sięgnęła 17 mln zł.

Jacek Jantoń, prezes firmy Jantoń podkreśla, że branża czeka na umożliwienie reklamy cydru, bo tylko wtedy ta nisza stanie się większą kategorią. Bez promocji rynek jest w stanie w ciągu kolejnego roku się podwoić.

Grzegorz Bartol wiceprezes Barteksu zakłada, że jeśli cydr będzie można reklamować, za dwa lata jego sprzedaż sięgnie 5 mln litrów. Jeśli nadal nie będzie takiej możliwości to ten pułap zostanie osiągnięty za cztery lata.

Według przedstawicieli branży coraz mocniejsza pozycja cydru na rynkach Europy Zachodniej i USA pozwala sądzić, że kategoria będzie dynamicznie rosnąć także w Polsce.

Jacek Jantoń, powołując się na branżowych ekspertów, przewiduje, że cydr w dłużej perspektywie może zdobyć 5 proc. rynku piwa. Obecnie, ze sprzedażą 16 tys. hektolitrów, jest kroplą w morzu piwa, którego rocznie sprzedaje się ponad 37 mln hektolitrów za 14,2 mld zł (za Nielsenem).

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Canis Lupus 05-07-2014, 15:59:
Skusiłem się na zakup Cydru Lubelskiego , niestety smak porównywalny z tanim ruskim "szampanem" skutecznie wyleczył mnie z chęci nabywania tego produktu , nie mam porównania do zagranicznych produktów ale ten nasz rodzimy jest beznadziejny.
  • werus 05-07-2014, 10:46:
cydr lubelski ma bardzo przyjemny smak, zdecydowanie bardziej wolę go od wina :)
  • Kubanek 13-06-2014, 09:08:
Niestety to prawda. Dopóki polscy sadownicy nie będą mogli sami, prowadzić produkcji i przetwórstwa to "polski cydr" będzie przypominał zwykłego jabola, w wersji lux. Niestety, próbowałem niemal wszystkie polskie "cydry" i mało który jest smaczny, większość zalatuje chemią i jabolem.
Nie zgodzę się, że cydr jest tylko na południu Anglii czy tych regionach Francji. Wystarczy spróbować niemiecki Hessischer Apfelwein czy hiszpańską Sidrę z Asturii. Finowie, Bałtowie, Szwedzi również robią dobre cydry. Polska będzie potęgą w produkcji cydru, gdy jego produkcją zajmą się sadownicy i drobni pasjonaci.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH