Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

Branża piwna startuje z cervesario, czyli "piwnymi" sommelierami

Kompania Piwowarska rozpoczyna nową erę w branży piwnej. Zaczyna korzystać z wiedzy piwnych ekspertów i degustatorów zwanych cervesario, których można przyrównać do winnych sommelierów. Pracujący dla Kompanii Piwowarskiej cervesario będą szkolić innych zainteresowanych.

Branża piwna startuje z cervesario, czyli
fot. KP

Wino ma sommelierów, woda kiperów, kawa baristów. A piwo? Czy jest to trunek na tyle prosty, że nie potrzebuje znawców, którzy potrafiliby ocenić jego smak, zapach, wygląd? Wręcz przeciwnie! Świat piwa jest co najmniej równie bogaty jak świat wina.

Świat piwa kryje w sobie różnorodność smaków, barw i aromatów, a także bogatą kulturę serwowania i degustacji. To kilkadziesiąt gatunków, do których zalicza się tysiące marek pochodzących z browarów rozsianych po całym świecie. Żeby w pełni docenić walory tego trunku, potrzebna jest pogłębiona wiedza oraz trening zmysłów wzroku, węchu i smaku. Takie przygotowanie ma cervesario - piwny ekspert i degustator. Można go spotkać jedynie w Kompanii Piwowarskiej.

Cervesario to piwny ekspert i degustator, osoba, która wie o piwie wszystko i w pełni potrafi docenić jego wyjątkowy smak i aromat. W sposób perfekcyjny naleje piwo do odpowiedniego szkła i jednocześnie opowie o nim zajmującą historię. Cervesario zna się na piwie jak nikt inny i umie swoją wiedzę przekazać.

- Cervesario to słowo wywodzące się z łaciny. Pochodzi od łacińskiego cervesarius, czyli piwowar (...) każdy, kto był na przykład w Hiszpanii, wie, że piwo to cerveza! - mówi Paweł Kwiatkowski, rzecznik prasowy Kompanii Piwowarskiej.

- Słowo cervesario natomiast łączy w sobie piwowara i impresaria, bo cervesario to ktoś, kto nie tylko zna się na piwie, ale potrafi o nim ciekawie opowiadać, niczym impresario o muzyce - dodaje.

W Centrum Wycieczkowym LECH, zlokalizowanym przy poznańskim browarze Kompanii Piwowarskiej, piwni znawcy, czyli właśnie cervesario prowadzą szkolenia dla wszystkich zainteresowanych tematem chmielowego trunku. Podczas takiego spotkania odbywa się m.in. nauka nalewania piwa i doboru szkła, a także warsztaty degustacyjne połączone z treningiem zmysłów. Uczestnicy zostają wyposażeni w wiedzę dotyczącą produkcji trunku i piwnych stylów. Oferta Centrum Wycieczkowego LECH wystartowała w 2013 roku, spotkania - w postaci dwugodzinnej sesji - są organizowane głównie dla grup. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Paweł Kwiatkowski RSS ALERT    /    Kompania Piwowarska SA RSS ALERT    /    piwo RSS ALERT    /    cervesario RSS ALERT

KOMENTARZE (5)

  • jatzek 2014-01-21 19:39:24
    A co oni przepraszam bardzo będą degustować Żubra, Tyskie a może Wojaka hahaha no panowie cervesario współczuję albo poprostu powodzenia życzę w odnajdowaniu w tych produktach zapachu,smaku itd buaahahaha a może panowie cerv.....odnajdą po treningu zmysłów w tym syfie korporacyjnym jakąś pożal się Boże głębie.Nie no poprostu świat staje na głowie ....
  • Tomasz 2014-01-21 22:47:42
    Popłynie kasa i ph KP będą jeżdźić po punktach i pokazywać swoje zaświadczenia o szkoleniu jacy to specjaliści hehe
  • akuku 2014-01-22 08:55:50
    Jeśli już to startuje KP a nie cała branża, od wielu lat mamy w Polsce piwnych degustatorów szkolonych np. przez PSPD(polskie stowarzyszenie piwowarów domowych), niektórzy mają już nawet międzynarodowe certyfikaty, i sędziują w wielu piwnych konkursach. Ale KP jak zawsze chce zrobić aferę z czegoś co znawcy dawno już wiedzą, aby tylko przekonać Kowalskiego ze ich wyrób jest smaczny
  • Krwawyben 2014-01-22 11:15:03
    Skoro idziemy już drogą edukacji to może wypadałoby napisać nie chmielowego, ale jednak jęczmiennego/pszenicznego/żytniego etc. trunku? Chmiel to dodatek.
  • Wald 2014-01-23 13:46:57
    Już widze te poszukiwania: KP zatrudni cervesario, wymagania: umiejętność wstrzymania odruchu wymiotnego.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.182.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.