Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża spirytusowa dyskutowała o rozwoju oraz wpływie na gospodarkę i społeczeństwo (pełna relacja + galeria)

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 14-06-2017, 17:45
Branża spirytusowa dyskutowała o rozwoju oraz wpływie na gospodarkę i społeczeństwo (pełna relacja + galeria)
IV Kongres Branży Spirytusowej, fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl

„Branża spirytusowa a Strategia na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju” – tak został zatytułowany IV Kongres Branży Spirytusowej, podczas którego dyskutowano o wpływie wyrobów spirytusowych na polską gospodarkę i społeczeństwo.

W trakcie kongresu odbyły się dwie debaty. Pierwsza z nich była poświęcona znaczeniu branży spirytusowej w gospodarce. Z kolei w drugiej dyskutowano m.in. o odpowiednim, merytorycznym podejściu społeczeństwa do alkoholu.

Gorzelnicze tradycje

Dyskusję w pierwszym panelu rozpoczął profesor Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, który podkreślił wagę i znaczenie tradycji, ale także rozwoju polskiej branży spirytusowej.

– Branża alkoholowa, pomimo kontrowersji z nią związanych, jest bardzo ważna dla rozwoju kraju. Istotne jest dokładne określenie jej roli w rozwoju Polski. Mamy tradycję gorzelnicze, natomiast branża spirytusowa, podobnie jak cały sektor spożywczy, wymaga innowacyjności i nowoczesności. Połączenie tych czynników powinniśmy wykorzystywać w handlu zagranicznym – tłumaczył Andrzej Kowalski.

Do polskich tradycji gorzelniczych nawiązał też Jerzy Dąbrowski, wskazując przy tym czynniki decydujące o upadaniu polskich małych gorzelni na przestrzeni lat, a także o szansie dla nowych poprzez szukanie nisz rynkowych.

– Obecnie mamy zdecydowanie mniej gorzelni niż w latach 90. Z pewnością spadek tej liczby jest spowodowany upadkiem PGR- ów. Kolejnym czynnikiem było wejście do UE. W ubiegłym roku odnotowaliśmy nieco ponad 70 gorzelni. Niemniej produkcja alkoholu jest na stabilnym poziomie. W miejscu gorzelni pojawiły się inne podmioty oferujące duże jednolite partie alkoholu, które konkurują ofertami. Pracujemy również nad zmianą w ustawie o wyrobie alkoholi spirytusowych, które pomogą rozwijać się małym przedsiębiorcom – mówił zastępca dyrektora Departamentu Rynków Rolnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konieczność rozwoju i zwalczanie szarej strefy

Andrzej Szumowski wskazywał z kolei na duże znaczenie eksportu dla branży i jego konieczność rozwoju, kierując jednocześnie prośbę o wsparcie instytucjonalne do władz, a do polskiej dyplomacji pod kątem promowania polskiej wódki za granicą. Wskazał też na ogromny problem, jakim jest szara strefa.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 622) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH