Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Browar Kingpin o trendach na rynku piw rzemieślniczych

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-12-2017, 10:25
Browar Kingpin o trendach na rynku piw rzemieślniczych
Marek Kamiński, współwłaściciel Browaru Kingpin fot. Browar Kingpin

Marek Kamiński, współwłaściciel rzemieślniczego Browaru Kingpin, a także międzynarodowy sędzia piwny mówi o trendach na rynku piw rzemieślniczych w mijającym roku.

- Jeden z najciekawszych trendów „eksperymentatorskich” w piwowarstwie rzemieślniczym ostatnich miesięcy to piwa z kawą leżakowaną w beczkach po mocnych alkoholach (np. bourbonach). Piwa z kawą warzone są często i chętnie, jednakże piwa uwarzone z kawą barrel-aged to oryginalna nowość – w USA jedynie trzy z ponad 6 tys. browarów rzemieślniczych warzą takie piwo – wskazuje Marek Kamiński.
 
- Kolejnym interesującym trendem w 2017 r. były piwa typu milkshake IPA. To kolejna interpretacja najpopularniejszego wśród browarów rzemieślniczych piwa w stylu IPA (India Pale Ale). Milkshake IPA warzy się z dużym udziałem słodów lub płatków pszenicznych i owsianych w zasypie oraz z laktozą. Piwo ma zamglony wygląd, chmielowy aromat, ale obniżoną goryczkę oraz soczyste, słodsze, gładkie i kremowe odczucie w ustach. Całość przypomina nieco mlecznego shake’a. Piwa te często warzy się z dodatkiem wanilii lub owoców - dodaje.
 
I wskazuje, że jest to nowy styl, niesklasyfikowany jeszcze w BJCP (Beer Judge Certification Program) Style Guidelines (najważniejszym branżowym zestawieniu piwnych stylów, stosowanym przez sędziów piwnych na całym świecie jako opis cech sensorycznych i wyznacznik piwnych stylów).

- Milkshake IPAs wywołują więc kontrowersje i sprawiają niemałe problemy sędziom piwnym w trakcie konkursów – mówi Marek Kamiński.

- Klasyfikacja BJCP zawiera co prawda kategorię 21B: Specialty IPA, ale na razie nie obejmuje ona akurat tego stylu. Choć pewnie wkrótce będzie, bo też tę kategorię stworzono właśnie na potrzeby rosnącej rodziny różnych odmian stylu bazowego IPA. Póki co jednak klasyfikacja nie nadąża za kreatywnością piwowarów, a ci wszak warzą piwa, które przede wszystkim smakują ich klientom - dodaje.

Browar Kingpin to założony w 2014 roku rzemieślniczy browar kontraktowy. Browar działa także poza Polską eksportując swoje piwa na europejskie rynki i warząc w kooperacji z zagranicznymi browarami kraftowymi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Fifi 29-12-2017, 01:54:
Super sa piwa rzemieslnicze w smaku ale mimo wszystko i tu fani tego napitku pewnie zdziwia sie wole Perłe chmielowa. Na zimny dzien wydaje sie lepsza opcja

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 524) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH