REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Browar Pilsweiser wprowadza na rynek pierwsze w Polsce piwo trzcinowe

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 11-02-2015, 13:35
Browar Pilsweiser wprowadza na rynek pierwsze w Polsce piwo trzcinowe
fot. Browar Pilsweizer

Browar Pilsweiser (dawniej Browar Grybów) wprowadza na rynek pierwsze w Polsce piwo o posmaku cukru trzcinowego, oparte na oryginalnej recepturze Browaru Pilsweiser i chce trafić z ofertą głównie do młodych konsumentów.

REKLAMA

- Pomysł na takie piwo powstał w wyniku wnikliwego studiowania starych receptur czeskich i polskich browarników z lat 30-tych, którzy dodawali do piwa cukier naturalnie kojarzący się od zawsze z tym złocistym trunkiem. Naturalny syrop z cukru trzcinowego sprawia, że piwo nabiera ciekawego posmaku, jak również lekko ciemniejszego koloru - mówi Andrej Chovanec, dyrektor marketingu oraz członek zarządu Browaru Pilsweiser.

Piwo Pilsweizer Trzcinowe kierowane jest do młodych miejskich konsumentów, znudzonych „zwykłymi piwami" zapełniającymi sklepowe półki, w tym do kobiet poszukujących dla siebie ciekawych alternatyw na rynku tego złocistego trunku.

Pilsweizer Trzcinowe to piwo jasne, niefiltrowane (a więc lekko mętne) z dodatkiem naturalnego cukru z trzciny. Bazą dla tego piwa jest klasyczne piwo jasne pełne o zawartości ekstraktu 10 proc. Dodano do niego naturalny cukier trzcinowy (2 proc.). Charakteryzuje się bursztynowym kolorem. W smaku dominuje bardzo delikatnie właśnie cukier trzcinowy, który jednak nie przytłacza delikatnej „piwnej goryczki". Zawartość alkoholu to 4,5 proc.

Piwo sprzedawane jest w nietypowej, przezroczystej butelce o pojemności 0,5 l. Cena detaliczna to ok. 5 zł. Piwa Pilsweizer można kupić w sieciach Real, Kaufland i Alma.

W ostatnich miesiącach Browar Pilsweiser przeprowadził całościowy rebranding, na który złożyły się m.in. opracowanie nowego całościowego systemu identyfikacji wizualnej browaru, nowych logotypów zarówno jeśli chodzi o markę browaru, jak i piw; zmiana i ujednolicenie nazw poszczególnych piw i ich etykiet, wprowadzenie jednej marki parasolowej PILSWEIZER oraz stworzenie kilku głównych linii produktowych, wyróżnionych dodatkowo kolorystyką butelek.

Browar Pilsweiser jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.

W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych - w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa Pilsweizer.

W roku 2009 r. powstała firma Pilsweiser S.A., a Browar Pilsweiser jest obecnie jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu. W planach jest rozbudowa browaru o hotel i ośrodek spa (które będą mieścić się w zrewitalizowanych budynkach starego browaru).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 116) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH