REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Browar Pilsweizer wprowadza piwo górnej fermentacji na wzór piw angielskich

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-02-2016, 09:49
Browar Pilsweizer wprowadza piwo górnej fermentacji na wzór piw angielskich
Piwo Andy's ESB jest pierwszym piwem górnej fermentacji w ofercie Browaru Pilsweizer fot. Browar Pilsweizer

Browar Pilsweizer z Grybowa wprowadza do dystrybucji ogólnopolskiej piwo górnej fermentacji w stylu bitter pod marką Andy' ESB. Piwo, na wzór piw angielskich takich jak Fuller's ESB, jest pierwszym piwem górnej fermentacji w ofercie browaru.

REKLAMA

Przedstawiciele browaru mówią, że Andy's ESB to piwo będące hołdem dla starych angielskich mistrzów piwowarstwa i wierne oryginalnym tradycyjnym angielskim recepturom.

– To idealnie zbalansowane i kompleksowe piwo. Fermentuje w otwartych kadziach, leżakuje i dojrzewa zgodnie z tradycyjnymi zaleceniami angielskich piwowarów oraz jest chmielone na zimno – mówi Andrej Chovanec, dyrektor marketingu i członek zarządu Browaru Pilsweizer.

– Pomysł, by uwarzyć wyjątkowe piwo górnej fermentacji miałem już od dawna, choć dość długo zastanawiałem się, czy inspirować się potężną tradycją belgijską czy równie potężną angielską - dodaje.

- Zdecydowałem się na Anglię, ale jednocześnie rezygnując z modnego obecnie pomysłu na powielanie w setkach odmian kolejnych wersji Ale, Pale Ale, APA czy AIPA. Zamiast tego wybraliśmy styl Bitter, ale w mocniejszej odmianie Extra Special – mówi również.

Do produkcji Andy’s ESB wykorzystywane są trzy odmiany angielskich chmieli: Admiral, East Kent Goldings i Fuggles; oraz trzy słody: Pale Ale, Karmelowy i Melanoidynowy, jak również angielskie drożdże Safale S-04.

– Andy's ESB jest unikalnym piwem zawierającym bardzo mocny, kompleksowy profil słodowo-goryczkowy, niespotykany w innych piwach tego stylu. Wzorem dla nas był m.in. angielski Fuller's ESB, kilkukrotny zdobywca tytułu World Champion Beer, ale zależało nam na naszym autorskim rozwinięciu angielskich pomysłów i mam nadzieję, że polskim amatorom piwa nasze ESB bardzo przypadnie do gustu i spotka się z ich żywym zainteresowaniem – mówi też Andrzej Chovanec.

Andy's ESB to pierwsza nowość z browaru Grybów trafiająca na rynek w 2016 roku. W 2015 roku browar wprowadził na rynek kilka nowości, m.in. piwo Femme Fatale (piwo dolnej fermentacji z kawowym smakiem) oraz serię jasnych piw lokalnych, dedykowanych poszczególnym miejscowościom górskim: Zakopiańczyk, Piwniczańskie, Sądeckie i Zakopiańczyk Miód Malina.

Cena detaliczna piwa Andy’s ESB, którego zawartość ekstraktu to 14°Blg, a alkoholu objętościowo do 6,5 proc., wyniesie ok. 7 zł.

Browar Pilsweizer to bezpośredni kontynuator tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej obok Grybowa browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka. Jest obecnie jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH