Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Browar Pilsweizer wprowadził na rynek rzadkie piwo z gatunku Berliner Weisse

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 22-08-2017, 11:01
Browar Pilsweizer wprowadził na rynek rzadkie piwo z gatunku Berliner Weisse
fot. Browar Pilsweizer

Browar Pilsweizer wprowadził do swojej oferty i rozpoczął sprzedaż nowego piwa o nazwie Pilsweizer Pszeniczne Kwaśne. Jest to piwo z gatunku Berliner Weisse, które są rzadko produkowane w Polsce – mówi Andrej Chovanec, dyrektor marketingu i członek zarządu oraz współwłaściciel Browaru Pilsweizer.

- Chcemy tą nową propozycją naszego browaru zadowolić prawdziwych smakoszy piw pszenicznych, ponieważ Berliner Weisse to bardzo rzadko produkowany w Polsce rodzaj piwa, który można znaleźć w ofercie tylko kilku mikrobrowarów. Pilsweizer jest pierwszym browarem regionalnym, który postanowił je wprowadzić do swojej produkcji i oferty - mówi Andrej Chovanec, dyrektor marketingu i członek zarządu oraz współwłaściciel Browaru Pilsweizer.

- W tym momencie panuje w Polsce moda przede wszystkim na mocno nachmielone piwa „ale”, a my chcemy przypominać, że piwny świat jest zdecydowanie bardziej różnorodny, stąd kilka miesięcy temu zaczęliśmy produkcję portera bałtyckiego, a teraz startujemy z kwaśnym piwem pszenicznym – dodaje.

Piwo Pszeniczne Kwaśne jest warzone ze 100% zasypu pszenicy, co jest także jego wyróżnikiem, gdyż zwykle piwa pszeniczne w Polsce wykonuje się z mieszanki pszenicy (np. 60 proc.) i słodu jęczmiennego słodu pilzneńskiego (40 proc.). W Pszenicznym Kwaśnym browaru Pilsweizer wykorzystanych jest 40 proc. pszenicy wędzonej dębem i 60 proc. pszenicy jasnej oraz żatecki chmiel.  Zawartość alkoholu w piwie Pilsweizer Pszeniczne Kwaśne -  4,9 proc.

Piwa Berliner Weisse to piwa niskoalkholowe pszenne ale, o bardzo jasnym kolorze (słomkowym), kwaskowate, orzeźwiające. Ten gatunek piwa to regionalna specjalność Berlina; określana niegdyś przez wojska napoleońskie w 1809 jako „szampan północy”. Symboliczna fermentacja drożdżami górnej fermentacji i Lactobacillus delbruckii prowadzi do uzyskania ostrej kwaskowatości, goryczka chmielowa jest natomiast bardzo niska.

- Pszeniczne Kwaśne jest więc orzeźwiające jak wytrawny szampan, mocno musujące, naturalnie nagazowane, w smaku wyczuwalne są nuty wędzone, ze słodu pszenicznego wędzonego dębem i delikatne nuty cytrusowe z chmielu. Podobnie jeśli chodzi o aromat -  nuty chmielowe i wędzone są bardzo delikatne, a najbardziej wyczuwalna jest przyjemna wytrawna kwasowość – mówi też Andrej Chovanec.

Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.  W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych - w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zasada 25-08-2017, 11:39:
Chętnie spróbuję, niemniej berliner weisse powinno być słabsze - jakieś 3 ABV? Dodatkowo ta wędzonka z grodziskiego. Brakuje jeszcze soli z goese i byłby konglomerat trzech pszenicznych niebawarskich styli piwnych w jednym.
  • Bajdewind 23-08-2017, 10:41:
Widzę, że Pilsweizer postanowił pójść w ambitniejsze piwka, niedawno piłem ich Porter Galicyjski, był bardzo dobry, teraz chyba trzeba spróbować pszeniczne :-) Chwali się takie kierunek, chwali...

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH