Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Browar Pilsweizer zgodnie z trendami poszerza linię piw lokalnych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 10-05-2016, 12:47
Browar Pilsweizer zgodnie z trendami poszerza linię piw lokalnych
Piwo Gorlickie fot. Browar Pilsweizer

Browar Pilsweizer poszerza linię górskich piw lokalnych i wprowadza na rynek nową markę – piwo Gorlickie. W Polsce coraz mocniej widać trend marek lokalnych i lokalnego patriotyzmu – ocenia Andrej Chovanec, członek zarządu Browaru Pilsweizer.

- Zdecydowaliśmy się w ubiegłym roku na produkcję piw lokalnych, kiedy zobaczyliśmy, że coraz mocniej rozwija się w Polsce lokalny patriotyzm jeśli chodzi o marki i produkty - mówi Andrej Chovanec, dyrektor marketingu i członek zarządu Browaru Pilsweizer.

- Takie podejście obserwujemy od lat w Czechach, gdzie lokalne piwa dominują w punktach sprzedaży w danym regionie, a pozostałe marki, ogólnokrajowe czy globalne, są dodatkiem. Naszym zdaniem teraz widać to zjawisko coraz mocniej także w Polsce - dodaje.

Rynkową premierę nowe piwo Gorlickie miało miejsce kilka dni temu, podczas Dni Gorlic.

Pilsweizer zapoczątkował linię piw lokalnych w maju 2015 r. piwami: Zakopiańczyk oraz Piwniczańskie, a następnie poszerzył ją wprowadzając pod koniec roku piwa: Sądeckie i Zakopiańczyk Miód Malina. 

Przy tego typu lokalnych projektach Browar Pilsweizer współpracuje zarówno z lokalnymi sklepami, jak i odbiorcami z kanału HoReCa, czyli hotelami, restauracjami czy pubami działającymi na danym terenie.

Zgodnie z ideą towarzyszącą powstaniu tej linii, piwa te - o nazwach związanych z konkretnymi miejscowościami - kierowane są zarówno do turystów, jak i do miejscowych „lokalnych patriotów”.

Piwo Gorlickie dostępne będzie w Gorlicach i okolicznych miejscowościach. Jest to jasne piwo typu Pils, dolnej fermentacji, o zawartości alkoholu 5,7 proc., przygotowywane ze słodu jęczmiennego oraz 3 rodzajów chmieli - Marynka, lubelski i Magnum.

Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.

W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych - w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa Pilsweiser (obecnie PILSWEIZER). 

W roku 2009 r. powstała firma Pilsweiser, a Browar Pilsweizer jest obecnie jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu. W planach jest rozbudowa browaru o hotel i ośrodek Spa, które będą mieścić się w zrewitalizowanych budynkach starego browaru.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Pobudka 11-05-2016, 09:26:
Jedynym? Dukla, Biszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior, Browar Tenczynek, Pracownia Piwa... mało to browarów w małopolsce?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH