Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Alkohole i używki

Browar Pinta: kooperacje polskich browarów rzemieślniczych coraz częstsze, ten rok zapowiada się rekordowo

Kraftowe kooperacje polskich browarów rzemieślniczych stają się coraz częstsze. Ten rok znowu zapowiada się na rekordowy. Browar PINTA w lipcu tego roku cieszył się z pierwszej warki piwa ze swojego własnego browaru w Wieprzu koło Żywca, a już miesiąc później gościła piwowarów z Tasmanii, żeby wspólnie z nimi uwarzyć „międzykontynentalną” Red IPA. Tydzień przed spotkaniem z mieszkańcami antypodów doszło do wspólnego warzenia PINTY z Browarem Trzech Kumpli, warzącym po sąsiedzku w browarze Zapanbrat. Na początku sierpnia PINTA pojechała do Danii, by w ciągu długiego weekendu uwarzyć trzy kooperacje z duńskimi browarami rzemieślniczymi, a w ostatnie dni lata w Wieprzu pojawiły się 3 kolejne browary – dwa ze Stanów Zjednoczonych i jeden z Holandii.

Browar Pinta: kooperacje polskich browarów rzemieślniczych coraz częstsze, ten rok zapowiada się rekordowo
fot. materiały prasowe

Na 6 premierowych piw zaprezentowanych przez PINTĘ na wrześniowym festiwalu One More Beer w Krakowie aż 4 są efektem kooperacji. Przez cały ubiegły rok PINTA miała 10 premier z kooperacji międzynarodowych i dwie z kooperacji krajowych. Piwa uwarzone we współpracy z innymi browarami stanowiły więc ponad jedną trzecią wszystkich ubiegłorocznych premier PINTY. W całej historii browaru na 180 różnych piw 40 pochodziło z kooperacji. W tym roku ich udział będzie jeszcze większy.

– Kooperacje to sposób piwowarów rzemieślniczych na nabieranie doświadczeń, nawiązywanie kontaktów i promocję kraftowego piwa, ale też dowód na to, że piwo jest produktem, który może łączyć ludzi z różnych miast, regionów, krajów i kontynentów” – mówi Bartek Ociesa, piwowar PINTY i koordynator międzynarodowych kooperacji żywieckiego browaru.

– „Kosztami i zyskami dzielimy się po równo, więc zwykle po takiej współpracy obie strony mogą widzieć głównie korzyści” – dodaje Ziemowit Fałat, współzałożyciel PINTY.

Każdy z każdym

Według bloga Piwna Zwrotnica, w zeszłym roku na około 300 browarów rzemieślniczych w krajowe i międzynarodowe kooperacje zaangażowało się około 60. Wśród nich – oprócz PINTY – są inne znane z szerokiej dystrybucji browary rzemieślnicze takie jak: Inne Beczki, Doctor Brew, Raduga, Trzech Kumpli, AleBrowar, Wrężel, Jan Olbracht czy Nepomucen. Ale współpraca z „konkurencją” jest też sposobem na pokazanie się o wiele mniejszych browarów kraftowych takich jak: Beer Bros, Brovca, Hopium lub Karuzela.

Piwowarskie kooperacje w Polsce zaczęły się w 2013 roku, czyli dwa lata po rozpoczęciu piwnej rewolucji. Ich popularność stale rosła. W 2015 roku – według podsumowań Piwnej Zwrotnicy – współpraca browarów przyniosła 29 piwnych premier, w 2016 – 55, w 2017 – 81, a w 2018 – 96.

Pierwsza polska kooperacja jest nawet świętowana do dziś pod nazwą B-Day (Birthday), w którym połączone ekipy browarów rzemieślniczych PINTA i AleBrowar warzą coś specjalnego. W zeszłym roku ich wspólne spotkanie w warzelni poprzedziła podróż na arbuzowe dożynki na Węgry skąd przywieźli 3 tony arbuzów na piwo w stylu arbuzowe gose. W tym roku – w ramach już szóstej kooperacji z cyklu B-Day – zdecydowali się zrobić lekkie sesyjne IPA z witaminą C, solą i magnezem.

Nowe marki i historie

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

więcej informacji:

piwo RSS ALERT    /    browary RSS ALERT    /    browary rzemieślnicze RSS ALERT    /    piwa rzemieślnicze RSS ALERT    /    branża piwna RSS ALERT    /    rynek piwa w Polsce RSS ALERT    /    Browar Pinta RSS ALERT    /    Ziemowit Fałat RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.191.31
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.