Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Browar Stu Mostów: 2017 przyniesie mocny rozwój browarów kraftowych

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-04-2017, 10:11
Browar Stu Mostów: 2017 przyniesie mocny rozwój browarów kraftowych
Mateusz Gulej, główny piwowar Browaru Stu Mostów fot. Browar Stu Mostów

Branża piw rzemieślniczych w Polsce jest wciąż bardzo młoda i dynamicznie się rozwija. Rok 2017 może przynieść dalszy rozwój tego rynku, będą powstawały kolejne browary rzemieślnicze, a coraz więcej z nich będą to browary fizyczne. Liderzy będą poszerzać sieć dystrybucji. Istniejące browary rozpoczną proces specjalizacji w swoich flagowych wyrobach. Browary będą też rozwijać inwestycje – wynika z wypowiedzi przedstawiciela Browaru Stu Mostów.

- Branża piw rzemieślniczych w naszym kraju jest ciągle bardzo młoda i dynamicznie się rozwija. Na pewno nie zmaleje ilość nowopowstających browarów. Z pewnością coraz większą ich część będą stanowiły browary fizyczne, a nie kontraktowe – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Mateusz Gulej, główny piwowar Browaru Stu Mostów we Wrocławiu.

- Percepcyjni liderzy będą zwiększać swoją przewagę, budować dystrybucję i docierać do coraz większej liczby konsumentów. Browary kontraktowe, o stabilnej pozycji, będą budowały swoje własne instalacje, tak aby utrzymać stabilność produkcji i odpowiednią jakość swoich wyrobów - dodaje.

Mówi również, że browary już istniejące rozpoczną proces specjalizacji w swoich flagowych wyrobach.

- Ten trend jest obecny w Stanach Zjednoczonych, gdzie konkretne browary słyną z określonych typów piw np. belgijskich, kwaśnych czy mocnych leżakowanych w beczkach – mówi Mateusz Gulej.

I ocenia, że dalej będziemy podatni na modę, jednak ta przychodzi już do nas nie z paroletnim opóźnieniem jak kiedyś, ale w tej chwili to są miesiące.

- Jednym z trendów jest teraz styl „New England IPA” – czyli mętne piwo, którego profil jest nastawiony na intensywny chmielowy aromat, o charakterze owoców tropikalnych, wypuszczany z browaru jako maksymalnie świeży i aromatyczny – mówi Mateusz Gulej.

W branży piw rzemieślniczych w Polsce w 2017 roku najważniejszą zmianą będą inwestycje w istniejących browarach.

- Będą to zarówno nakłady związane ze zwiększeniem produkcji oraz jakości piw, ale przede wszystkim związane z wydłużeniem daty przydatności. Związane jest to z coraz większym udziałem eksportu, szczególnie na rynki wschodzące, takie jak Rosja czy Chiny. Na tych rynkach data przydatności wynosząca min. rok jest podstawowym wymogiem – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Mateusz Gulej.

Rok 2016 znów był rekordowy pod względem premier piw rzemieślniczych – powstało 1561 nowych piw. Cały czas powstają też nowe browary, w roku 2016 było ich 63, zaś w 2015 roku - 57. Rośnie zarówno liczba inicjatyw kontraktowych jak i browarów stawiających na swój własny sprzęt. Udział tych ostatnich systematycznie wzrasta. W roku 2016 doszedł do 50 proc., w roku 2016 było to 31 browarów z 63, w roku 2015 – 26 browarów z 57.

Browar Stu Mostów to najbardziej międzynarodowy browar rzemieślniczy w Polsce. Otwarty w 2014 roku przez Arlettę i Grzegorza Ziemian warzy pod markami: WRCLW, Salamander i ART. Browar promuje za granicą m.in. legendarne piwo WRCLW Schöps, będące pszenicznym symbolem Wrocławia.

Browar lideruje wśród browarów rzemieślniczych pod względem międzynarodowych projektów kooperacyjnych. Jako pierwszy w Polsce warzył piwo z Amerykanami, Niemcami i Hiszpanami. Plan inwestycji Browaru Stu Mostów na 2017 rok zakłada podwojenie produkcji. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Bajdek 19-04-2017, 10:57:
Te "prognozy" to takie dość oczywiste. Ale liczba prawie 1600 nowych piw w 2016 ciekawa. Toż to 5 nowych piwek dziennie! Nikt już nie da rady tego wszystkiego spróbować, nawet największy brainiac wśród blogerów piwnych :-) Ja robię co mogę, ale więcej niż 10-12 tygodniowo też nie dam rady. BTW - polecam Porter Galicyjski z browaru Pilsweizer, moje świąteczne odkrycie...
  • Bajdek 19-04-2017, 10:54:
te "prognozy" to takie dośc oczywiste. Ale ciekawa ta liczba, że prawie 1600 nowych piw się pojawiło w 2016. 5 nowych piw dziennie! Toż to już nikt tego nie da rady ogarnąć, że o degustowaniu wszystkiego nie wspomnę :-) Ja np. robię co mogę, ale bez uszczerbku dla wątroby więcej niż 10-12 tygodniowo nie będę przecież próbkował :-) (btw - polecam Porter Galicyjski, moje świąteczne odkrycie)

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH