REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Browar Stu Mostów rozpoczął współpracę z piwowarami z USA

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-01-2016, 13:56
Browar Stu Mostów rozpoczął współpracę z piwowarami z USA
Wspólne warzenie piwa fot. Browar Stu Mostów

Browar Stu Mostów, browar rzemieślniczy z Wrocławia, rozpoczął współpracę z piwowarami ze Stanów Zjednoczonych przy wspólnym warzeniu piwa. Tego typu projekt jest realizowany po raz pierwszy w Polsce, a premiera piwa ma odbyć się w marcu – informują właściciele browaru z Wrocławia.

REKLAMA

Partnerem polsko-amerykańskiej kooperacji są piwowarzy z Pizza Boy Brewing, zdobywcy srebra na World Beer Cup 2014 w kategorii experimental beer . Mają ponad 250 piw w dorobku i ogromne doświadczenie.

-  Taki projekt i pokaz kreatywności piwowarów wyróżnia produkcję rzemieślniczą od masowej. Wyjątkowa jest finalna receptura, składniki, skala zaangażowania obu stron. Dla Amerykanów tego typu projekty są czymś powszednim – mówi Grzegorz Ziemian, współwłaściciel Browaru Stu Mostów.

- Dosyć długo debatowaliśmy nad recepturą. Nad tym, w jaki sposób my pracujemy, tak aby porównać to do ich metod prac. I zaaranżować to w warunkach naszego browaru. Widzę, że też Amerykanie dużo z tego wyciągnęli i się nauczyli. Daliśmy im też spróbować nasze piwa eksperymentalne. Byli pod wielkim wrażeniem. Szczególnie jak weszliśmy w szczegóły i opowiedzieliśmy jak te piwa robiliśmy – dodaje Mateusz Gulej, główny piwowar w Browarze Stu Mostów.

- Wiemy, że spotkania i zróżnicowanie rodzą inspiracje. Kiedy spotykają się podobieństwa – nie ma emocji. Kiedy spotykamy dwa odmienne punkty widzenia - kreatywność wybucha. Nie ma przypadku w tym, że nasz browar powstał we Wrocławiu. Mieście tak otwartym, w którym jest dziś najwięcej piwnych inicjatyw i powstaje najwięcej w Polsce browarów – podkreśla Arletta Ziemian, współwłaściciel Browaru Stu Mostów.

Browar podaje, że piwo warzone we Wrocławiu jest pierwszym w Polsce zrobionym we współpracy z amerykańskim Browarem, a premiera jest planowana jest na marzec.

Browar Stu Mostów, otwarty w 2014 roku, to pierwszy po latach klasyczny browar rzemieślniczy we Wrocławiu. Założony został przez Arlettę i Grzegorza Ziemian. Został zbudowany aby produkować rzemieślnicze piwo i aby pokazywać, czym różni się taka produkcja od przemysłowej.

Piwa Browaru Stu Mostów są dostępne w największych miastach w Polsce. Browar eksportuje też swoje piwa do Czech i Niemiec.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 221) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH