REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Browar Stu Mostów rozpoczął współpracę z piwowarami z USA

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-01-2016, 13:56
Browar Stu Mostów rozpoczął współpracę z piwowarami z USA
Wspólne warzenie piwa fot. Browar Stu Mostów

Browar Stu Mostów, browar rzemieślniczy z Wrocławia, rozpoczął współpracę z piwowarami ze Stanów Zjednoczonych przy wspólnym warzeniu piwa. Tego typu projekt jest realizowany po raz pierwszy w Polsce, a premiera piwa ma odbyć się w marcu – informują właściciele browaru z Wrocławia.

REKLAMA

Partnerem polsko-amerykańskiej kooperacji są piwowarzy z Pizza Boy Brewing, zdobywcy srebra na World Beer Cup 2014 w kategorii experimental beer . Mają ponad 250 piw w dorobku i ogromne doświadczenie.

-  Taki projekt i pokaz kreatywności piwowarów wyróżnia produkcję rzemieślniczą od masowej. Wyjątkowa jest finalna receptura, składniki, skala zaangażowania obu stron. Dla Amerykanów tego typu projekty są czymś powszednim – mówi Grzegorz Ziemian, współwłaściciel Browaru Stu Mostów.

- Dosyć długo debatowaliśmy nad recepturą. Nad tym, w jaki sposób my pracujemy, tak aby porównać to do ich metod prac. I zaaranżować to w warunkach naszego browaru. Widzę, że też Amerykanie dużo z tego wyciągnęli i się nauczyli. Daliśmy im też spróbować nasze piwa eksperymentalne. Byli pod wielkim wrażeniem. Szczególnie jak weszliśmy w szczegóły i opowiedzieliśmy jak te piwa robiliśmy – dodaje Mateusz Gulej, główny piwowar w Browarze Stu Mostów.

- Wiemy, że spotkania i zróżnicowanie rodzą inspiracje. Kiedy spotykają się podobieństwa – nie ma emocji. Kiedy spotykamy dwa odmienne punkty widzenia - kreatywność wybucha. Nie ma przypadku w tym, że nasz browar powstał we Wrocławiu. Mieście tak otwartym, w którym jest dziś najwięcej piwnych inicjatyw i powstaje najwięcej w Polsce browarów – podkreśla Arletta Ziemian, współwłaściciel Browaru Stu Mostów.

Browar podaje, że piwo warzone we Wrocławiu jest pierwszym w Polsce zrobionym we współpracy z amerykańskim Browarem, a premiera jest planowana jest na marzec.

Browar Stu Mostów, otwarty w 2014 roku, to pierwszy po latach klasyczny browar rzemieślniczy we Wrocławiu. Założony został przez Arlettę i Grzegorza Ziemian. Został zbudowany aby produkować rzemieślnicze piwo i aby pokazywać, czym różni się taka produkcja od przemysłowej.

Piwa Browaru Stu Mostów są dostępne w największych miastach w Polsce. Browar eksportuje też swoje piwa do Czech i Niemiec.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 541) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 731 651)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH