Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Browar Stu Mostów współpracuje z niemieckimi piwowarami

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-02-2015, 11:30

Browar Stu Mostów, browar rzemieślniczy z Wrocławia, przyspiesza swój rozwój i jeszcze w lutym zaprezentuje nowy, siódmy już rodzaj wyprodukowanego piwa, tym razem uwarzonego we współpracy z piwowarami z innego browaru.

Browar Stu Mostów zaprezentuje w najbliższych dniach siódme piwo. Pierwsze stworzone we współpracy z piwowarami z innego browaru, niemieckiego CAMBA Bavaria.

- Tego typu projekt jest przykładem jak bardzo różni się rzemieślnicze podejście w browarnictwie od masowo produkowanych piw. Tu jest otwartość, spotykamy się, wymieniamy doświadczeniami, eksperymentujemy. Łączymy naszą kreatywność, po to żeby znaleźć wyjątkowy smak - mówi Grzegorz Ziemian z Browaru Stu Mostów.

- Dzięki temu produkt jest o wiele bardziej interesujący. Chodzi o otwieranie granic, tworzenie nowych piw, których nie ma na rynku. To sprawia, że produkt jest bardziej interesujący dla ludzi - mówi Markus Lohner z browaru Camba.

- Pokażemy jak szeroki może być rynek piwa. Jak bogate są style, jak można je kreatywnie ze sobą łączyć, żeby osiągnąć nową jakość. Korzyści są obopólne. Niemcy mają bardzo tradycyjne umiejętności warzenia piwa, my częściej i swobodniej korzystamy z nowofalowych chmieli - dodaje Mateusz Gulej, Piwowar w Browarze Stu Mostów.

Piątek będzie dniem oficjalnej wrocławskiej premiery tego piwa. W pubach, multitapach i restauracjach.

CAMBA Bavaria to niewielki niemiecki browar. Warto wspomnieć, że w Bawarii jest 630 browarów, czyli tyle ile Wrocław ma tysięcy mieszkańców. CAMBA nie ogranicza się jednak do warzenia typowych dla regionu pilsów czy piw pszenicznych. Warzy ponad 50 stylów, eksperymentuje, bardzo często tworząc piwa raczej w duchu zbliżonym do amerykańskich lub angielskich ale.

Piwo uwarzone we Wrocławiu jest pierwszym zrobionym we współpracy z innym browarem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • mk 26-02-2015, 13:53:
Niemcy mają bardzo tradycyjne umiejętności ważenia piwa, my częściej i swobodniej korzystamy z nowofalowych chmieli - dodaje Mateusz Gulej, Piwowar w Browarze Stu Mostów.

Warzenia od waru, wrzenia, a nie od wagi. Poprawcie to, bo z tekstu wynika, że Niemcy mają bogatą tradycję w posługiwaniu się wagą
  • Czytelniczka 26-02-2015, 10:50:
Byki, aż wstyd. Warzenia ..,

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 885) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH