Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Browar Stu Mostów z nowym piwem zahaczającym o świat wina i rumu

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-06-2017, 11:34
Browar Stu Mostów z nowym piwem zahaczającym o świat wina i rumu
Arletta Ziemian fot. PTWP

Browar Stu Mostów uwarzył nowe piwo zahaczające o świat wina i rumu - piwo leżakowane w beczkach po rumie - WRCLW Barley Rum Barrel Aged – poinformowała serwis portalspozywczy.pl Arletta Ziemian z Browaru Stu Mostów.

- Kolejny, po WRCLW Rye RIS, mocarny styl w naszej ofercie. Barley Wine to mocne piwo górnej fermentacji, o wyjątkowym charakterze słodowym. Po raz kolejny, w naszym wydaniu – nietuzinkowy, bo z dodatkiem melasy trzcinowej. Jest to też najekstraktywniejsze piwo jakie do tej pory uwarzyliśmy – niesamowicie esencjonalne i wybitnie degustacyjne – poinformowała serwis portalspozywczy.pl Arletta Ziemian.

Dodała, że to pierwsze piwo od Browaru Stu Mostów, które było leżakowane w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach po jamajskim rumie, który idealnie współgra z profilem piwa.

Styl Barley Wine wywodzi się z Anglii – pierwsze komercyjne piwo w tym stylu uwarzone zostało w drugiej połowie XIX wieku. Dziś jest to trunek o wysokiej zawartości alkoholu, przekraczającej często 10%, więc mocą zrównuje się z winem. Leżakowanie w dębowych beczkach po rumie szlachetnie utlenia piwo oraz nadaje charakteru rumu jak i samej beczki.

 Barley Wine należy do najmocniejszych rodzajów piwa, swoją ekstraktywnością podobny jest do wina, znany jest z bogactwa aromatów słodowych – karmelowych, biszkoptowych i miodowych. Świat rumu reprezentowany jest przez dodatek melasy trzcinowej – gęstego, słodkiego produktu powstającego podczas ostatniej krystalizacji cukru trzcinowego (blackstrap molasses), nadającego aromatu rodzynek, kandyzowanych wiśni, karmelu oraz marcepanu. Angielski szczep drożdży dodaje charakterystycznej owocowości oraz aromatu migdałów – co wraz z wysoką mocą tego trunku kojarzyć się może z amaretto lub winiakiem. Ale to leżakowanie w dębowych beczkach po Jamajskim rumie tworzy prawdziwie ekskluzywne piwo – przy długim starzeniu w beczce wzbogacamy aromat, o nuty wanilii, kokosa i cynamonu. Jamajski rum charakteryzuje się aromatem świeżych owoców tropikalnych, które i tutaj można wyczuć. Smak dębiny i rumu kontruje stylową słodycz Barley Wine, tworząc harmonijny, szlachetny trunek.

Browar Stu Mostów to browar rzemieślniczy otwarty w 2014 roku przez Arlettę i Grzegorza Ziemian we Wrocławiu. Warzy pod markami: WRCLW, Salamander i ART.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH