Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Browar Pinta uwarzył "wino słodowe" na chmielu z Argentyny

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 04-04-2017, 16:06
Browar uwarzył wino, czyli nowy pomysł Browaru Pinta
fot. Browar Pinta

Browar Pinta uwarzył pierwsze w Polsce i wyjątkowe na skalę europejską żytnie piwo z wykorzystaniem chmielów z Argentyny. Piwo, a właściwie "wino słodowe" Rye Wine Argentina nachmielone jest chmielami z doliny rzeki Rio Negro i będzie reprezentować polskie piwowarstwo rzemieślnicze na zagranicznych festiwalach - informuje Browar Pinta.

Argentyński chmiel po raz pierwszy w historii na tak dużą skalę w Polsce (ok. 90 kg) wykorzystali piwowarzy z Browaru Pinta, warząc swoje Rye Wine w Browarze na Jurze w Zawierciu.

Premiera tego piwa odbędzie się 5 kwietnia w Klubie Podróżników Namaste w Katowicach. Po premierze w Katowicach Rye Wine Argentina będzie reprezentować polskie piwowarstwo rzemieślnicze na zagranicznych festiwalach m.in. w Oslo, Kopenhadze i Helsinkach.

Piw warzonych przez Polaków we współpracy z zagranicznymi browarami jest coraz więcej. Według danych serwisu Piwna Zwrotnica w 2016 roku w ramach zagranicznych kooperacji powstały 22 piwa, podczas gdy w 2015 było ich tylko 12.

Browar Pinta był pierwszym polskim browarem rzemieślniczym, który postanowił warzyć piwo za granicą i na innym kontynencie. Tym razem jego właściciele jako pierwsi zdecydowali się przemierzać świat w poszukiwaniu nieznanych w Polsce odmian chmielu. Zaczęli od kraju, który Polakom kojarzy się przede wszystkim z winem, wołowiną i tangiem, przybywając tam z kraju, który Argentyńczykom kojarzy się głównie… z katolickimi księżmi.

Na przełomie listopada i grudnia 2016 roku przez 3 tygodnie, piwowarzy z Browaru Pinta przebyli ponad 5 tysięcy kilometrów z Buenos Aires do Ushuaia, odwiedzając po drodze 14 browarów i 4 plantacje chmielu.

- Po serii degustacji i prób zapachowych zdecydowaliśmy się zabrać do Polski najbardziej wyraziste odmiany: czysto argentyńskie Mapuche, Catarata i Traful oraz zaadaptowaną do tamtejszych warunków odmianę Cascade – mówi Ziemowit Fałat, współwłaściciel i główny piwowar Browaru Pinta.

29 grudnia 2016r. uwarzyli najtęższe piwo w historii Pinty: Rye Wine Argentina 30,0°, które po długim okresie leżakowania w końcu trafia do sklepów i pubów.

Rye Wine to w zasadzie wino słodowe z dużą zawartością alkoholu (blisko 13 proc.). Piwa w tym stylu klasycznie chmieli się angielskimi lub amerykańskimi odmianami chmielu. Tymczasem piwosze z Polski będą mogli spróbować, jak ten styl smakuje z chmielami wyrosłymi w dolinie rzeki Rio Negro. Ze względu na swoją wyjątkowość na skalę europejską Rye Wine Argentina będzie reprezentować nasze piwowarstwo rzemieślnicze na festiwalach piwnych w Oslo i Kopenhadze (maj) oraz w Helsinkach (lipiec).

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Mosiądz 07-04-2017, 11:43:
Chgwilami przestaję rozumieć tę piwną rewolucję. Piwo jak wino, wino jak piwo? wtf?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH