Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Browary Grupy Żywiec w czołówce pod względem oszczędzania wody

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 22-03-2016, 12:38

Browary Grupy Żywiec znalazły się w czołówce browarów grupy Heineken pod względem oszczędzania wody. Woda pitna stanowi jedynie 3 proc. całej wody dostępnej na Ziemi. Grupa Żywiec zobowiązała się do ograniczenia zużycia wody w swoich browarach o 30 proc. do 3,5 hektolitra wody na każdy hektolitr piwa w 2020 roku.

Browary Grupy Żywiec w poprzednich latach zaoszczędziły tyle wody ile dzienne zużywa ponad 1 milion osób, co dało im pozycję w ścisłej czołówce najlepszych browarów Grupy Heineken pod względem oszczędności wody.

22 marca obchodzony jest XXIV Międzynarodowy Dzień Wody ONZ, którego celem jest podkreślenie tego, jak ważne jest dbanie o jej zasoby. Firmy piwowarskie poczuwają się do szczególnej odpowiedzialności za zrównoważone korzystanie z tych zasobów tym bardziej, że aż 95 proc. składu piwa to woda.

Ochrona zasobów wodnych to jeden z kluczowych obszarów strategii „Warzymy Lepszy Świat”, zgodnie z którą Grupa Heineken, do której należy również Grupa Żywiec, zobowiązała się do ograniczenia zużycia wody w swoich browarach o 30 proc. do poziomu 3,5 hektolitra wody na każdy hektolitr piwa w 2020 roku.

Browary Grupy Żywiec należą do najbardziej efektywnych pod względem oszczędnego korzystania z wody spośród wszystkich browarów Grupy HEINEKEN na świecie – trzy spośród pięciu browarów Grupy Żywiec znalazły się w pierwszej dziesiątce tego zestawienia.

Od 2008 roku udało się ograniczyć zużycie wody do produkcji 1 hl piwa aż o 5 proc.– z 3 do 2,8 hl wody na 1 hl piwa. Dzięki temu w 2014 roku browary należące do Grupy Żywiec zaoszczędziły blisko 170 tys. m.sześc. wody. To tyle, co dzienne zużycie wody przez około milion osób. Wynik ten jest szczególnie znaczący dla Polski, ponieważ krajowe zasoby są stosunkowo małe i wynoszą około 1500 m.sześc. rocznie na jednego mieszkańca (zaledwie 36 proc. średniej europejskiej).

Najbardziej wodooszczędnym browarem w całej Grupie HEINEKEN jest Browar w Elblągu, który zużywa 2,68 hl wody na hl piwa. Doskonały wynik zużycia wody ma również Arcyksiążęcy Browar w Żywcu – 2,7 hl na hl piwa. To zasługa przede wszystkim rygorystycznego nadzorowania poziomu zużycia wody.

W żywieckim browarze stosowane są także nowatorskie metody, m.in. badania jakości wody. W 2007 r. Arcyksiążęcy Browar w Żywcu wdrożył innowacyjny system biomonitoringu jakości wody, wykorzystujący jako wskaźnik czystości małże słodkowodne występujące naturalnie w polskich jeziorach. Ich reakcje na otoczenie określają stopień zanieczyszczenia i nadzorują stan wody z potoku Leśnianka. Alarm uruchamiany jest wtedy, gdy wszystkie z ośmiu małż znajdujących się w zbiorniku zamkną swoje muszle. W browarze nigdy nie doszło do takiej sytuacji, a z czystej i racjonalnie użytkowanej wody powstają kolejne beczki pełne złocistego piwa.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zojojojo 22-03-2016, 20:42:
jak to się ma to KP: Wskaźnik zużycia wody w Browarze w Tychach wynosi w tej chwili ok. 2,8 hl/hl piwa.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 876) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH