Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Carlsberg Polska przedstawił swój pierwszy raport zrównoważonego rozwoju

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 22-11-2017, 14:39
Carlsberg Polska przedstawił swój pierwszy raport zrównoważonego rozwoju
fot. carlsbergpolska.pl

Carlsberg Polska przedstawił swój pierwszy Raport Zrównoważonego Rozwoju.
Redukcja zużycia energii elektrycznej na poziomie 40 proc. rocznie w Browarze Kasztelan, dotarcie do 3,5 mln osób z komunikacją nt. odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, blisko 1500 godzin przepracowanych społecznie – to niektóre dane i efekty działań podjętych przez Carlsberg Polska w 2016 r.

Pierwszy Raport Zrównoważonego Rozwoju Carlsberg Polska prezentuje działania i osiągnięcia w obszarze redukcji zużycia energii i wody, emisji CO2, bezpieczeństwa i higieny pracy, edukacji konsumentów w zakresie odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu oraz działalności społecznej. 

- W Carlsberg Polska realizujemy strategię zrównoważonego rozwoju opierając swoje działania na mocnych fundamentach: dbałości o pracowników, konsumentów, społeczności lokalne i środowisko – mówi Tomasz Bławat, prezes Carlsberg Polska.

- Wierzę, że jedynie zrównoważony rozwój firmy może przynosić długofalowe korzyści wszystkim stronom. Cieszę się, że Carlsberg Polska ma na tym polu sporo doświadczeń i sukcesów, którymi możemy podzielić się w naszym pierwszym Raporcie Zrównoważonego Rozwoju - dodaje.

Carlsberg Polska działa zgodnie z globalną strategią zrównoważonego rozwoju firmy, która nawiązuje do filozofii J.C. Jacobsena, założyciela Browaru Carlsberg. Jego życiowa dewiza „Warzymy dla lepszego dziś i jutra”, jest aktualna od 170 lat. Firma realizując tę filozofię, dostosowuje strategię zrównoważonego rozwoju do aktualnych potrzeb i wyzwań, stawiając sobie ambitne cele.

Obniżenie wpływu na środowisko

Ograniczenie emisji CO2, zużycia energii oraz wody traktowane są w Grupie Carlsberg priorytetowo. Carlsberg Polska inwestuje w innowacyjne rozwiązania technologiczne. Dzięki modernizacjom przeprowadzonym na przykład w Browarze Kasztelan w ciągu ostatnich 5 lat zmniejszono roczne zużycie energii elektrycznej o 40 proc, zaś energii cieplnej o 20 proc. To plasuje Kasztelana na pozycji lidera w tym obszarze w Grupie Carlsberg.

Z kolei w brzeskim Browarze Okocim zainwestowano ponad 10 mln złotych w modernizację oczyszczalni ścieków, co pozwoli spełniać najnowsze normy środowiskowe.

Kultura „Zero wypadków”

Firma przywiązuje ogromną wagę do bezpieczeństwa. Pracownicy firmy regularnie biorą udział w akcjach i szkoleniach dotyczących bezpieczeństwa w różnych obszarach pracy. W 2016 r. Browar Kasztelan w Sierpcu i Browar Bosman w Szczecinie uzyskały certyfikat OHSAS 18001 w zakresie Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Pracy. Dzięki podejmowanym działaniom zdecydowanie zmniejszono liczbę wypadków ze zwolnieniem lekarskim. W Browarze Kasztelan z 7 w roku 2015 do 1 w roku 2016 r. Zaś w Browarze Bosman z 5 w 2015 r. do 2 w 2016 r.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH