Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

Casualowy piątek: Piwa bezalkoholowe zdobywają rynek (wideo)

– Rynek piw rzemieślniczych cały czas rozwija się. Bardzo dynamicznie. Przybywa browarów zarówno stacjonarnych jak i tych w formule kontraktowej. Ilość premier nowych piw w Polsce przekracza 2000 rocznie. Wszystko idzie w dobrym kierunku – powiedział Grzegorz Zwierzyna prezes zarządu Browaru Pinta w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Casualowy piątek: Piwa bezalkoholowe zdobywają rynek (wideo)
casualowy piątek
fot. facebook.com/PINTACraftBeer/

Grzegorz Zwierzyna pozytywnie ocenił rynek piw rzemieślniczych i dostrzegł możliwości do rozwoju dla tego segmentu.

– Zmienia się świadomość konsumentów, którzy coraz częściej sięgają po piwa rzemieślnicze. Widzę dobre czasy przed browarami rzemieślniczymi. Polska jest w czołówce krajów, jeśli chodzi o produkcję i konsumpcję piwa. Jesteśmy krajem typowo piwnym. Piwo jest napojem numer jeden dla Polaków – stwierdził prezes.

Grzegorz Zwierzyna rozwiał również nasze wątpliwości co do określania piw rzemieślniczych kraftami.

– Są dwie szkoły. Można uznać, że to są te same pojęcia. Z tym, że czasami spotykamy się z mową o piwach rzemieślniczych, traktując np. produkcje małych browarów, które funkcjonują w dłuższej perspektywie produkując małe ilości tradycyjnych piw. Natomiast określenie piwo kraftowe traktuje się bardziej wtedy, gdy myśli się o piwowarstwie nowofalowym, które przyszło do Europy ze Stanów Zjednoczonych i wiąże się z produkcją piw mocno nachmielonych. Chmiel jest wizytówką piwowarstwa kraftowego – wyjaśnił prezes zarządu Browaru Pinta.

Prezes odniósł się także do rosnącej popularności piw bezalkoholowych. Zdaniem Grzegorza Zwierzyny ten segment idealnie komponuje się z kraftami.

– Browary rzemieślnicze starają się wpisać w ten trend. Piwa bezalkoholowe zdobywają rynek. Browary rzemieślnicze mają trudniej niż browary koncernowe, ponieważ produkują piwa bezalkoholowe czy nisko alkoholowe inną technologią. Duże browary mają bardzo kosztowne instalacje do dealkoholizacji piwa i dzięki temu mogą uwarzyć piwa o zerowej zawartości alkoholu. Browarów rzemieślniczych nie stać na taką technologię, więc produkują to w inny sposób, gdzie trudniej jest uchwycić ułamek procenta, traktując czy piwo jest czy nie jest piwem alkoholowym. Jest tu większe pole do popisu i dużo większy udział człowieka i dlatego to bardziej pasuje do kraftów. Tendencja jest mocna. Większość polskich browarów rzemieślniczych stara się takie piwa produkować w różnych stylach, z dodatkiem owoców lub bez. Browar Pinta też ma w planie w nowym browarze rozpoczęcie produkcji takiego piwa – wytłumaczył prezes.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

casualowy piątek RSS ALERT    /    PINTA RSS ALERT    /    Browar Pinta RSS ALERT    /    piwa rzemieślnicze RSS ALERT    /    Kraft RSS ALERT    /    piwa kraftowe RSS ALERT    /    piwa bezalkoholowe RSS ALERT    /    rynek piwa w Polsce RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.81.73.233
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.