Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Coraz więcej polskich odmian chmielu

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 12-10-2016, 12:06
Coraz więcej polskich odmian chmielu
fot. Shutterstock

– Rośnie zainteresowanie odmianami, na które jeszcze kilka lat temu nie było zbytu – mówi Jan Madej, prezes Polskiego Związku Producentów Chmielu.

Według danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w 2015 roku uprawy chmielu w Polsce zajmowały nieco ponad 1,4 tys. hektarów. Niemal jedną czwartą tego obszaru porastał chmiel aromatycznej odmiany Lubelski. Powierzchnia jego uprawy z roku na rok systematycznie się zwiększa. Jeszcze większy wzrost odnotowała młoda, aromatyczna odmiana Sybilla. Jej udział w strukturze skupu szyszek chmielowych przekroczył już 11%, kosztem przede wszystkim niemieckiej odmiany Perle, która straciła aż 19% wielkości skupu.

Najpopularniejsza odmiana polskiego chmielu goryczkowego Marynka w zeszłym roku przestała być intensywnie karczowana m.in. pod uprawę niemieckiej odmiany Magnum. Przez lata Marynka była najczęściej uprawianą odmianą chmielu w Polsce. W zeszłym roku jej udział w skupie odmian goryczkowych wynosił 30%, podczas gdy Magnum – prawie 69%. Odmiana bardzo ceniona przez polskich piwowarów przegrała z innymi potrzebami koncernów piwowarskich, jako największych odbiorców chmielowych ekstraktów i granulatów.

Do Lubelskiego, Marynki i Sybilli, które razem z Magnum, Hallertau Tradition i Perle, stanowiły rok temu niemal 99% ilościowego udziału w skupie szyszek chmielowych w Polsce, zaczynają dołączać kolejne odmiany. – Rośnie zainteresowanie odmianami, na które jeszcze kilka lat temu nie było zbytu – mówi Jan Madej, prezes Polskiego Związku Producentów Chmielu. Na popularności mocno chmielonych piw zyskują takie historyczne już polskie chmiele, jak: Izabella, Oktawia i Tomyski oraz Junga. W szybszym obsadzaniu pól starymi odmianami na przeszkodzie staje… brak sadzonek. Piwowarzy coraz chętniej szukają też nowych odmian, jak Puławskiego i wyhodowanego w Polsce, supergoryczkowego Magnata, który ma szansę odeprzeć ekspansję Magnum.

Największą goryczą polskich plantatorów są najniższe w Europie ceny uzyskiwane w skupie kontraktacyjnym szyszek chmielowych. Na dobrej koniunkturze na polski chmiel najbardziej zyskują pośrednicy, ponieważ plantatorzy nie mają własnych przetwórni. Sytuacji nie poprawia też fakt, że nadal większość warzonego w Polsce piwa chmieli się surowcem z importu, głównie z Niemiec.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 458) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH