REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Coraz więcej polskich odmian chmielu

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 12-10-2016, 12:06
Coraz więcej polskich odmian chmielu
fot. Shutterstock

– Rośnie zainteresowanie odmianami, na które jeszcze kilka lat temu nie było zbytu – mówi Jan Madej, prezes Polskiego Związku Producentów Chmielu.

REKLAMA

Według danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w 2015 roku uprawy chmielu w Polsce zajmowały nieco ponad 1,4 tys. hektarów. Niemal jedną czwartą tego obszaru porastał chmiel aromatycznej odmiany Lubelski. Powierzchnia jego uprawy z roku na rok systematycznie się zwiększa. Jeszcze większy wzrost odnotowała młoda, aromatyczna odmiana Sybilla. Jej udział w strukturze skupu szyszek chmielowych przekroczył już 11%, kosztem przede wszystkim niemieckiej odmiany Perle, która straciła aż 19% wielkości skupu.

Najpopularniejsza odmiana polskiego chmielu goryczkowego Marynka w zeszłym roku przestała być intensywnie karczowana m.in. pod uprawę niemieckiej odmiany Magnum. Przez lata Marynka była najczęściej uprawianą odmianą chmielu w Polsce. W zeszłym roku jej udział w skupie odmian goryczkowych wynosił 30%, podczas gdy Magnum – prawie 69%. Odmiana bardzo ceniona przez polskich piwowarów przegrała z innymi potrzebami koncernów piwowarskich, jako największych odbiorców chmielowych ekstraktów i granulatów.

Do Lubelskiego, Marynki i Sybilli, które razem z Magnum, Hallertau Tradition i Perle, stanowiły rok temu niemal 99% ilościowego udziału w skupie szyszek chmielowych w Polsce, zaczynają dołączać kolejne odmiany. – Rośnie zainteresowanie odmianami, na które jeszcze kilka lat temu nie było zbytu – mówi Jan Madej, prezes Polskiego Związku Producentów Chmielu. Na popularności mocno chmielonych piw zyskują takie historyczne już polskie chmiele, jak: Izabella, Oktawia i Tomyski oraz Junga. W szybszym obsadzaniu pól starymi odmianami na przeszkodzie staje… brak sadzonek. Piwowarzy coraz chętniej szukają też nowych odmian, jak Puławskiego i wyhodowanego w Polsce, supergoryczkowego Magnata, który ma szansę odeprzeć ekspansję Magnum.

Największą goryczą polskich plantatorów są najniższe w Europie ceny uzyskiwane w skupie kontraktacyjnym szyszek chmielowych. Na dobrej koniunkturze na polski chmiel najbardziej zyskują pośrednicy, ponieważ plantatorzy nie mają własnych przetwórni. Sytuacji nie poprawia też fakt, że nadal większość warzonego w Polsce piwa chmieli się surowcem z importu, głównie z Niemiec.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 870) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH