REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Cydr na gorąco bardzo popularny w Kanadzie

  • Autor: PAP
  • Data: 28-12-2014, 13:02

Kanadyjskim narodowym napojem jest, jak wiadomo, piwo. Mniej znany jest fakt, że w Kanadzie produkuje się wino. Zaś prawie zupełnie ignorowane jest to, że Kanada jest też dumna ze swojego cydru.

REKLAMA

Późną jesienią, kiedy robi się naprawdę zimno, w restauracjach i barach gościom proponuje się gorący cydr. W wersji bezalkoholowej lub alkoholowej, obowiązkowo przyprawiony cynamonem, często także goździkami, gałką muszkatołową czy skórką pomarańczową.

Cydr bezalkoholowy, czyli niefiltrowany sok jabłkowy znajduje się jesienią i zimą na farmers' markets, targach, gdzie farmerzy przywożą swoje produkty. Jeśli ktoś decyduje się jesienią na wizytę w gospodarstwie sadowniczym, by samodzielnie zebrać z drzew buszel jabłek, może także liczyć na lokalny cydr. Jednak ci, którzy znają Francję, gdzie przynajmniej od XII w. cydr to sfermentowany sok jabłkowy, który w uznaniu dla tradycji w czerwcu br. został przez francuski parlament uznany za część dziedzictwa narodowego, reagują w pierwszej chwili śmiechem widząc kanadyjski "cider", czyli po prostu jabłkowy sok.

Niemniej cydr w Kanadzie to także wiekowa tradycja, jesienno - zimowa i, podobnie jak we Francji, jego sprzedaż szybko rośnie. Już w ub.r. dziennik "The Globe and Mail" wskazywał, że w ciągu roku sprzedaż cydru alkoholowego wzrosła o 60 proc. licząc wartość sprzedaży. Ontario Craft Cider Association przewidywało w ub.r., że do 2018 r. wartość sprzedaży cydru wzrośnie z 1,13 mln dolarów kanadyjskich do 35 mln dolarów.

Nawet kanadyjskie browary dostrzegły potencjał cydrowego rynku i, podobnie jak inni duzi producenci piwa na świecie, włączają alkoholowy cydr do swojej oferty, walcząc z uznanymi przez smakoszy lokalnymi wytwórcami jabłkowego napoju.

"The Globe and Mail" wskazuje, że cydr szczególnie cenią młodzi ludzie, ponadto kobiety wybierają ten alkohol częściej niż piwo - w globalnej sprzedaży cydru 46 proc. zakupów dokonują panie. Dodatkowo cydr jako produkt bezglutenowy dobrze się sprzedaje dzięki popularności diet bezglutenowych.

Popularność alkoholowego cydru została doceniona szczególnie w mijającym roku, bo w Toronto po raz pierwszy zorganizowano Hard Cider Competition, czyli wystawę/zawody, na których jury oceniało jakość rozmaitych wytwórni. Finezyjne opisy smaków należałoby porównywać z opisami smaków win. Jak podkreśla "Vines Magazine", magazyn winiarski, z cydrem jest podobnie jak z winem: smak zależy od użytych odmian jabłek, gleby, pogody, składników używanych do produkcji i baryłek do leżakowania.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH