Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Cydr z nalewaka zdobywa coraz więcej zwolenników

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-09-2015, 10:59
Cydr z nalewaka zdobywa coraz więcej zwolenników
fot. shutterstock.com

Cydr od ponad dwóch lat zdobywa coraz więcej wielbicieli w Polsce. Ten alkoholowy napój z jabłek jest coraz popularniejszy, nie tylko z butelki czy puszki, ale również z tzw. kija, czyli prosto z nalewaka w pubach i restauracjach.

- W tym sezonie szczególną popularnością cieszy się cydr z kija, oferowany przez Cydr Green Mill.  Serwowany w ten sposób smakuje zupełnie inaczej niż ten z butelki – naturalny i świeży – informuje Kompania Piwowarska, dystrybutor cydru Green Mill.

Cydr, czyli fermentowany napój alkoholowy z jabłek o zawartości alkoholu ok. 2-7 proc., to bardzo młoda kategoria alkoholi w Polsce, która zaczęła raczkować w naszym kraju dopiero niedawno. Zaczęło się o nim głośniej mówić w połowie 2013 roku. 

 Cydr, nazywany również jabłecznikiem, przywędrował do nas z Anglii i Francji w XVI wieku, jednak początkowo wytwarzano go na niewielką skalę, ponieważ uważany był za trunek mało szlachetny.

Cydr największą popularnością cieszy się w zachodniej części Europy i w Stanach Zjednoczonych. W Wielkiej Brytanii spotkamy go pod nazwą cider, w Niemczech i w Szwajcarii nazywany jest apfelwein, a w USA – hard cider.

W 2013 roku sprzedaż cydru w Polsce sięgnęła około 2 miliona litrów, podczas gdy w 2014 roku było to już ok. 9-10 miliona litrów. W 2015 roku sprzedaż cydru może podwoić się wobec roku ubiegłego.

Eksperci oceniają, że rynek cydru w Polsce może w perspektywie pięciu lat dojść do poziomu ok. 30-50 milionów litrów, czyli ok. 0,8-1,5 proc. rynku piwa, a docelowo może sięgnąć nawet 2,0 procent rynku piwa, czyli ok. 70 czy nawet 80 milionów litrów.

Taki poziom konsumpcji cydru nadal będzie niski w porównaniu do wielu innych krajów europejskich, gdzie cydru pije się zdecydowanie więcej np. w Wielkiej Brytanii roczna konsumpcja cydru i perry na jednego mieszkańca wyniosła w 2013 roku 18,2 litra, we Francji 1,94 litra, a w Polsce 0,02 litra.

Na polskim rynku oferta cydrów stale się powiększa. Polacy, którzy poznali trunek, teraz uczą się go rozróżniać. Coraz chętniej sięgają po cydry naturalne, powstające ze 100-proc. soku jabłkowego i niedosładzane.

Polskie cydry zawierają minimum 60 proc. soku jabłkowego i nie są aromatyzowane. Stanowią alternatywę zarówno dla piwa, jak i wina.

Cydr Green Mill to pierwszy cydr w portfolio Kompanii Piwowarskiej i pierwszy na polskim rynku pochodzący z dużego browaru. Ten bezglutenowy napój alkoholowy o niskiej zawartości alkoholu (4,5 proc.) powstaje ze 100-proc. soku jabłkowego poddawanego fermentacji z wykorzystaniem wyselekcjonowanych drożdży. Bez dodatku cukru, ulepszaczy i barwników.

Najwięksi producenci cydru w Polsce to producenci win i alkoholi tacy jak m.in. Grupa Ambra, czy Jantoń, ale także browary: Kompania Piwowarska (Cydr Green Mill) i Grupa Żywiec (cydr Strongbow).

Kompania Piwowarska, największy producent piwa na polskim rynku, skupia trzy browary: Tyskie Browary Książęce, Browar Dojlidy w Białymstoku i Lech Browary Wielkopolski w Poznaniu. Do portfolio KP należą m.in. piwa: Żubr, Tyskie, Lech, Dębowe, Redd's oraz kolekcja specjalności Książęcego. KP jest częścią międzynarodowej grupy piwowarskiej SABMiller.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

AMBAmbra SA

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Adam 04-09-2015, 17:55:
Zgadzam się, ze z cydrami jest podobnie jak z piwem, wszystkie w PL są takie same. Problem jest taki , ze większość piw, jak i właśnie cudru pochodzi z jednej firmy, wielkiego koncernu . W przypadku piw niby marka inna , a smakuje tak samo. Ale co się dziwić, masowa produkcja odbywa się w kilka dni. Piwo warzone powinno być ok miesiące, takie Tyskie przykladowo , pisze , ze jest pełne chmielu z lubelszczyzny, a prawda jest taka , ze to mieszanka chmielu, prawdopodobnie nie tylko polskiego. Jak dla mnie to wszystko reklama, a wypić można i cydr i piwo od lokalnych mniejszych browarów, co mają lokalnych dostawców składników.
  • Koronny 02-09-2015, 15:06:
Mam wrażenie, że z cydrami jest tak, jak do niedawna z piwami było. Czyli jest ich niby mnóstwo, ale większość taka sama, a w dodatku raczej cydropobodna. No bo jak to jest, że jak jestem w UK, to de facto każdy cider jakiego spróbuję bardzo mi smakuje, a w Polsce przetestowałem już z 10 i wszystkie ledwo dały się pić? Z piwami do niedawna było podobnie - wszystkie te koncerniaki są fajne, żeby się rozlużnić w pubie, albo schłodzić w upale na plaży, ale smaku piwnego w tym jak na lekarstwo. Na szczęście w piwach już ten problem z głowy - wszystkie te małe browary - Kormorany, Pilsweizery, Pinty - jhest wybór i jest smak, pychota.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH