REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Cydrownia to prosta inwestycja i prosta linia technologiczna

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-12-2015, 15:04
Cydrownia to prosta inwestycja i prosta linia technologiczna
Historyczny rodzaj prasy do tłoczenia cydru i calvadosu fot. Shutterstock

Cydrownia to prosta inwestycja, której koszt można porównać z zakupem ciągnika, bo wynosi ok. 160 tys. złotych. Jest to zarazem prosta linia technologiczna - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

REKLAMA

 Podkreśla, że stowarzyszenie chce pokazać sadownikom, że to prosta inwestycja, a technologię każdy może dopasować do własnych potrzeb.

- Cydrownia to najprostsza linia technologiczna do produkcji naturalnego cydru sadowniczego na skalę ok. 10 tys. litrów rocznie. Koszt inwestycji to ok. 160 tys. złotych -  mówi serwisowi portalspozywczy.pl Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

- Pokazowa cydrownia działa w strukturach Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, a jej operatorem jest firma FRUX-SOLIS. Maksymalne możliwości produkcji na rok są szacowane na 10 tys. litrów cydru – dodaje Tomasz Solis.

W dniu 5 listopada, na Lubelszczyźnie została pokazana pierwsza pokazowa cydrownia, czyli wytwórnia cydru, gdzie podczas warsztatów można zobaczyć jak od początku do końca powstaje polski cydr. Pierwsza pokazowa cydrownia powstaje i zostanie uruchomiona w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce koło Kraśnika.

Pokazowa cydrownia ma zachęcić, pomóc i ułatwić sadownikom inwestowanie w tego typu działalność i produkcję polskiego cydru naturalnego.

Cydrownia ma być ważnym obiektem w ambitnych planach rozwoju Lubelszczyzny jako cydrowej Toskanii i ma prowadzić m.in. do aktywizacji sadowników przy otwieraniu lokalnych cydrowni.

Program Stowarzyszenia zakłada, że produkcja cydru może przyczynić się nie tylko do zwiększenia przychodów sadowników, ale też do rozwoju całych regionów i poszerzenia polskiej oferty eksportowej.

Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru ocenia, że polski cydr może stać się polską narodową specjalnością i źródłem dobrobytu polskich regionów, tak jak wino jest źródłem międzynarodowej sławy francuskiej Burgundii czy włoskiej Toskanii.

Cydr, czyli fermentowany napój alkoholowy z jabłek, to bardzo młoda kategoria alkoholi w Polsce, która w naszym kraju zaczęła raczkować dopiero niedawno.

Według ekspertów sprzedaż cydru może docelowo osiągnąć poziom 70-80 miliona litrów, czyli ok. 2,0 proc. sprzedaży piwa w Polsce. 

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Francisze Machalica 14-12-2015, 16:37:
Ciekawe czy Tomasz Solis policzył także jak szybo zwróci się to 160 000 zainwestowene w cydrownie przy ograniczeniu produkcji do 10 tyś litrów nastawu rocznie dla sadowników na uproszczonych zasadach produkcji.
  • lola 09-12-2015, 18:52:
Ale przepisy, wymagania ze strony Udzędu Celnego są absurdalnie wygórowane! Może coś na ten temat napiszecie.....

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 116) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH