Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Cydrownie mogą pomóc Lubelszczyźnie w stworzeniu nowej Toskanii

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-11-2015, 12:07
Cydrownie mogą pomóc Lubelszczyźnie w stworzeniu nowej Toskanii
fot. Shutterstock

Pokazowa cydrownia, która powstaje na Lubelszczyźnie, zapoczątkuje powstawanie kolejnych, dzięki czemu region lubelski może stać się nową cydrową Toskanią z polskim cydrem, jako narodową specjalnością.

Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru ocenia, że polski cydr może stać się polską narodową specjalnością i źródłem dobrobytu polskich regionów, tak jak wino jest źródłem międzynarodowej sławy francuskiej Burgundii czy włoskiej Toskanii.

- Ta strategiczna szansa rozwojowa wynika z realnej możliwości stworzenia w Polsce cydru o wyjątkowych walorach aromatycznych i smakowych - wykorzystania naturalnego bogactwa jakim jest polskie jabłko – czytamy w Programie Stowarzyszenia, który zakłada, że produkcja cydru może przyczynić się nie tylko do zwiększenia przychodów sadowników, ale też do rozwoju całych regionów i poszerzenia polskiej oferty eksportowej.

- Chcemy, by Lubelskie kojarzyło się nie tylko z naturą, czystym powietrzem, nieco wolniejszym tempem życia, ale także z dobrym smakiem i zdrową żywnością. Tak, jak w Toskanii można wędrować szlakiem wina czy oliwy, tak u nas, np. na pięknym lubelskim Powiślu, będzie można wędrować szlakiem sadów, zaglądając do tłoczni świeżego jabłkowego soku i cydrowni - komentuje działania Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru Sławomir Sosnowski, Marszałek Województwa Lubelskiego.

- Jestem przekonany, że po pierwszej wzorcowej cydrowni powstaną kolejne. Jeśli produkować będą naturalny cydr według własnych receptur, to możemy być pewni, że przyciągną konsumentów i turystów, poszukujących oryginalnych smaków. Dobrze, by Lubelskie kojarzyło się, tak jak Toskania czy Prowansja, z regionem o wyjątkowej urodzie krajobrazu i bogactwem lokalnych produktów - dodaje.

W dniu 5 listopada, na Lubelszczyźnie została pokazana pierwsza pokazowa cydrownia, czyli wytwórnia cydru, gdzie można zobaczyć jak od początku do końca powstaje polski cydr. Pierwsza pokazowa cydrownia powstaje i zostanie uruchomiona w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce koło Kraśnika. Cydrownia ma być ważnym obiektem w ambitnych planach rozwoju Lubelszczyzny jako cydrowej Toskanii.  Ma też prowadzić m.in. do aktywizacji sadowników przy otwieraniu lokalnych cydrowni.

Zdaniem ekspertów sprzedaż cydru może docelowo osiągnąć poziom 70-80 miliona litrów, czyli ok. 2,0 proc. sprzedaży piwa w Polsce.

Lubelszczyzna jest drugim pod względem wielkości jabłkowym regionem Polski (22 tys. hektarów sadów). W 2014 roku z tego regionu zebrano 561,3 tys. ton jabłek, czyli 15,5 proc. krajowej produkcji tych owoców.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH