Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Czerwone wino sprzyja zdrowiu, profilaktyce chorób serca i nowotworów

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 01-03-2017, 16:03
Czerwone wino sprzyja zdrowiu, profilaktyce chorób serca i nowotworów
Jerzy Kwaśniewski, prezes ZP PRW fot. ZP PRW

Czerwone wino sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu, jednak by odczuć dobroczynne działanie trunku, trzeba przestrzegać zasady umiaru – podkreślają eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Nadmiar nie tylko nie pomoże, ale i zniweczy dobroczynne działanie wina.

- Dobra renoma wina i wyrobów winiarskich wiąże się z ich trwałym, kulturowym powiązaniem z elegancją i umiarkowaniem, w czym wyróżniają się na tle innych wyrobów alkoholowych – mówi Jerzy Kwaśniewski, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Z ostatnich badań przeprowadzonych przez Centrum Rozwoju Biznesu Sostaric wynika, że to właśnie wino czerwone jest ulubionym trunkiem Polaków (wybiera je ponad 65 proc. respondentów). Białe znalazło uznanie u 24,8 proc. badanych, a różowe jedynie u 9 proc. 

O prozdrowotnych aspektach wina powstało mnóstwo opracowań, udowodniono jego dobroczynne właściwości w profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych, chorób nowotworowych. Opisano antyoksydacyjne działanie polifenoli  spowalniających procesy starzenia się skóry. Wykazano też działanie antystresowe wina, ułatwiające przejście od napięcia do stanu relaksu.

W listopadzie 1991 roku, w programie telewizyjnym „60 Minutes” amerykańskiej stacji CBS News, zaprezentowane zostały wyniki badań profesora Serge’a Renaud’a dotyczące wpływu konsumpcji wina na zdrowie w kontekście mechanizmów arteriosklerozy (czynników sprzyjających i przeciwdziałających temu procesowi). Materiał wyemitowano pod tytułem „French Paradox”. Ogłoszono, iż „w porównaniu do Stanów Zjednoczonych lub Wielkiej Brytanii, Francja ma wysoki poziom czynników ryzyka (palenie tytoniu, cholesterol, nadciśnienie,...), ale i wyraźnie niższą śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych”.

Dowiedziono, iż Francuzi, pomimo diety bogatej w tłuszcze nasycone, wysokiego poziomu cholesterolu we krwi i wysokiego wskaźnika palenia papierosów, mieli obniżoną (10 do nawet 40 proc.) śmiertelność w wyniku arteriosklerozy naczyń wieńcowych serca w porównaniu z mieszkańcami innych krajów o porównywalnej stopie konsumpcji. Od chwili emisji programu rozpoczęła się publiczna dyskusja na temat diety i dobrego wpływu na zdrowie kieliszka czerwonego wina wypijanego do posiłku, co przełożyło się nie tylko na zmianę sposobu jego konsumpcji, ale
i spektakularny wzrost sprzedaży.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Krystyna 02-03-2017, 13:18:
Nie trzeba pić alkoholu żeby ten paradoks leczniczy zastososować u siebie. Ja z powodzeniem stosuję wyciąg z modrzewia dahurskiego który zawiera taksyfolinę, mocniejsza jest od kwercetyny i innych podanych w tekście

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH