Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Cztery na pięć niemieckich piw pochodzi z Bawarii

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-07-2013, 14:01
Cztery na pięć niemieckich piw pochodzi z Bawarii
Szeroko znany także w Polsce pszeniczny Paulaner w Monachium powstaje od 1634 r. fot. Grupa Żywiec

Cztery na pięć niemieckich piw pochodzi z Bawarii, gdzie niemal 350 browarów produkuje ponad 4 tysiące marek piwa. Jednym z piw Bawarii jest szeroko znany także w Polsce pszeniczny Paulaner.

W słynącej z piwa Bawarii powstaje ponad cztery tuziny różnych stylów piwa - zawsze z tych samych składników: wody, słodu, chmielu i drożdży. Są wśród nich lagery, Münchner Oktoberfestbier, a także weizen, zwany także Weizenbier - tradycyjne bawarskie piwo pszeniczne, którego symbolem jest pszeniczny Paulaner.

Niemal połowa wszystkich niemieckich browarów (w Niemczech jest około 700 browarów) znajduje się w Bawarii i jest ich łącznie dwa razy więcej, niż w pozostałych landach Niemiec i krajach członkowskich Unii Europejskiej łącznie.

Dzisiaj, ze względu na proces konsolidacji, w którym małe i średnie browary łączą się w jeden organizm gospodarczy, bawarskich browarów jest o 40 proc. mniej, niż było pół wieku temu. Wciąż jednak cztery na pięć niemieckich piw pochodzi z Bawarii. Produkują one ponad 4 tysiące marek piwa (dane: Deutsche Brauer Bund).

Głównym zagłębiem piwowarskim jest północna część Bawarii - Frankonia, gdzie zlokalizowanych jest ponad 300 browarów. Wokół miasta Bamberg działa ich ponad 100, a w samym mieście działa 9 historycznych browarów.

Z Bambergu autostradą łatwo dostać się do Monachium - stolicy bawarskiego piwa i stolicy Bawarii. Po drodze znajduje się największy na świecie obszar upraw chmielu - Hallertau. Z ogromnych plantacji o powierzchni 178 km kwadratowych pochodzi niemal jedna trzecia całego chmielu na świecie.

W samej tylko stolicy regionu - Monachium i jego okolicach działa dziś 18 browarów. Jest wśród nich tzw. „wielka piątka", czyli pięć historycznych warzelni, które mają przywilej serwowania piwa podczas Oktoberfest. Jest wśród nich Paulaner, który jako jedyne piwo podawany jest w namiocie z winami.

Paulaner powstaje w Monachium od 1634 r. Historia browaru Paulaner sięga początków XVII wieku. Piwa Paulaner były i są warzone zgodnie z Bawarskim Prawem Czystości Reinheitsgebot z 1516 r., najstarszym prawem regulującym zasady produkcji żywności na świecie, dopuszczającym w produkcji piwa jedynie naturalne składniki: słód, chmiel i wodę (prawo nie mówi o drożdżach ponieważ w XVI w. nie zostały jeszcze odkryte.) Wysokie wymagania dotyczące jakości piwa obowiązują do dziś.

W Polsce, gdzie dystrybutorem piwa Paulaner jest Grupa Żywiec, dostępne są: Paulaner Hefe Weissbier Naturtrüb oraz Paulaner Hefe Weissbier Dunkel sprzedawane w butelce o pojemności 0.4 l oraz Paulaner Hefe Weissbier w kegu 20 l.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH