Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Alkohole i używki

Czym się różni browar koncernowy od browaru rzemieślniczego - TOP 5 różnic

Czym jest browar koncernowy? Najprościej ujmując jest to olbrzymi podmiot, moloch, machina, w której najważniejsze są słupki maksymalnej rentowności w Excelu. Zawsze najważniejsze będą tutaj maksymalne wyniki finansowe przy jednoczesnym zaspokojeniu potrzeb konsumentów jak najniższym nakładem kosztów (a to zazwyczaj odbija się negatywnie na używanych w produkcji piwa surowcach). W takich browarach najczęściej stosuje się zamienniki dla słodu jęczmiennego tj. grys kukurydziany, ryż, jęczmień czy syropy glukozowo-fruktozowe. Piwa te cechują się niezmienną i nie wyróżniającą się jakością i smakiem. Nadrabiają natomiast dużą ilością reklam w telewizji czy internecie gdyż, posiadają na to środki marketingowe – ocenia Wiktor Staszewski z Browaru Gzub.

Czym się różni browar koncernowy od browaru rzemieślniczego - TOP 5 różnic
fot. materiały prasowe

Wskazuje, że na drugim końcu tego piwnego uniwersum mamy browary rzemieślnicze/kraftowe – czyli jakie? Czy mogą się wyróżnić? Są to browary prowadzone przez pasjonatów, najczęściej przez osoby które, wcześniej warzyły piwa w domowym zaciszu i postanowiły przełożyć pasję na biznes. W porównaniu do wielkich koncernów w takich browarach produkuje się ilości wręcz mikroskopijnie. Stawia się głównie na różnorodność styli i co najważniejsze -  na najwyższą ich jakość. Stosuje się surowce najwyższej jakości bez udziału zamienników słodu. Takie małe browary nie posiadają budżetów na reklamy, dlatego jedyne czym mogą się bronić to różnorodność proponowanych styli piwnych i sam smak wyrobu gotowego – piwa.

TOP 5 różnic między browarem koncernowym a browarem rzemieślniczym

1.      Pils pilsowi nie równy

Jak już powiedzieliśmy sobie w skrócie w browarach koncernowych liczy się zysk i minimalny finansowy nakład produkcyjny dlatego, nie trudno jest znaleźć koncernowego Pilsa za 2-3zł. Ma to jednak przyłożenie na nijaki smak, nikłą goryczkę oraz przystępną cenę dla każdego.

W browarach rzemieślniczych nie ma miejsca na kompromisy. Kraftowego pilsa zakupimy za dwu albo trzy krotność ceny piw koncernowych. Podyktowane jest to nie używanień półproduktów i długim czasem leżakowania piwa. Rzemieślniczy Pils w tanku spędza od 2 do 3 miesięcy, natomiast piwo koncernowe maksymalnie 7 dni, a  następnie jest filtrowane i trafia od razu do butelek. W piwach rzemieślniczych taka rzecz nigdy nie ma miejsca.

2. Chmiel i ekstrakt chmielowy

Przyjęło się, że w reklamach pokazywane jest, jak do piw dodaje się chmiel w postaci szyszek, piwowar wielkiego koncernu ję wachą chcąc zapewne sprawdzić ich jakość. Niestety jest to jedna wielka marketingowa bzdura. W wielkich koncernach stosuje się ekstrakty chmielowe inaczej zwanymi olejkami chmielowymi w postaci płynnej. Ma to na celu zapobiegnięciu strat w wyrobie gotowym (w normalnych warunkach brzeczka w postaci szyszki lub granulatu wsiąknęłaby w chmiel, co doprowadziłoby w ostateczności do mniejszej ilość piwa w produkcji finalnej). Taka metoda jest po prostu rentowna dla wielkiego browaru.

więcej informacji:

piwo RSS ALERT    /    browary RSS ALERT    /    browary rzemieślnicze RSS ALERT    /    Browar Gzub RSS ALERT    /    piwa rzemieślnicze RSS ALERT    /    rynek piwa RSS ALERT    /    rynek piw rzemieślniczych RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Louri 2019-11-08 11:25:11
    Ciekawy artykuł, ale naprawdę wkrówiające błędy interpunkcyjne a nawet ortograficzne: "w telewizji czy internecie gdyż, posiadają na to środki marketingowe" "przez osoby które, wcześniej warzyły piwa" "liczy się zysk i minimalny finansowy nakład produkcyjny dlatego, nie trudno jest znaleźć" "Podyktowane jest to nie używanień półproduktów" "piwowar wielkiego koncernu ję wachą" WTF? "Główną rolę odbywa chmiel" "wpływu na tzw. IBU czyli, wskaźnik goryczki w piwie" "warzenie brzeczki gęstej która, jest później rozcieńczana wodą" "kilka rodzajów piwa gdzie, dodaje się odpowiednią ilość wody" "proces powstawania piwa, był jednak zgoła inny" Widać przed pisaniem było pite  :D
  • Władek 2019-11-13 15:02:03
    Haha, od kilku lat już nie kupuje i nie piję piw z "dużych browarów". Zresztą o dobre piwo z "browaru rzemieślniczego" tez coraz trudniej. Na moje oko może 5-10 % browarów rzemieślniczych warzy prawdziwe dobre piwa. Na dobre piwo zapraszam do Czech ;)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 176.112.74.168
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.