Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Alkohole i używki

Czym się różni browar koncernowy od browaru rzemieślniczego - TOP 5 różnic

Strona 2 z 3

W małych browarach ekstraktów się nie dodaje. Główną rolę odbywa chmiel w postaci granulatu (są to sprasowane całe szyszki chmielu do formy lepiej rozpuszczalnej dla brzeczki i bardziej wydajnej dla aromatu oraz goryczki). Dana ilość chmielu goryczkowego wpływu na tzw. IBU (International Bittering Units) czyli, wskaźnik goryczki w piwie. Zaś chmiel aromatyczny danego gatunku i pochodzenia może dać w zależności od odmiany: aromaty cytrusów, owoców egzotycznych, białych owoców czy klasycznego szlachetnego aromatu chmielu.

3. HGB – High Gravity Brewing

Szukanie oszczędności na wciąż drożejącym rynku surowców, pracy, usług czy podatków jest uciążliwe dla wielkich koncernów które, od lat zmuszone są trzymać stałą cenę piwa na półce. Dlatego stworzyli oni zmyślny system tak zwanego HGB. Czym ono jest? High Gravity Brewing to warzenie brzeczki gęstej która, jest później rozcieńczana wodą. Oznacza to, że warzy się jedną bazę pod kilka rodzajów piwa gdzie, dodaje się odpowiednią ilość wody by rozcieńczyć ją do potrzebnej zawartości alkoholu. Jest to kolejny dowód na to dlaczego piwa koncernowe, choć różniące się nazwą, smakują bardzo podobnie.

W browarach rzemieślniczych natomiast takie aktywności nie mają miejsca. Osiągniecię gęstości brzeczki jest zawsze założone i podyktowane stylem piwa jaki browar chce uwarzyć. Nie szuka się tutaj żadnych oszczędności, a złożoności smaku wynikającej z osiągniętego wyniku gęstości brzeczki i zastosowanych do jej produkcji surowców.

4. Rozpoznawalność marki piwa – kto je robi?

Często słyszymy, że ktoś ma swoje ulubione piwo. Kierujemy się zatem nazwą piwa rzadko wiedzać kto jest producentem, gdzie mieści się browar, czy kto jest odpowiedzialny za warzenie w takim browarze. W dużych browarach nie ma piwowarów, są technolodzy odpowiedzialni by cały proces przebiegał tak jak zwykle. Celem jest to, by każda partia była idealnie zbliżona do poprzedniej.

W przypadku browarów rzemieślniczych często wiemy, gdzie dany browar się mieści, a w mediach społecznościowych możemy dowiedzieć się kto jest piwowarem, jak wygląda browar od środka i jak piwo powstaje. Jest to coś czego duże koncerny nam nigdy nie pokażą. U nich częściej widzimy tzw. „stockowe” obrazki nie mające nic wspólnego z warzeniem piwa.

więcej informacji:

piwo RSS ALERT    /    browary RSS ALERT    /    browary rzemieślnicze RSS ALERT    /    Browar Gzub RSS ALERT    /    piwa rzemieślnicze RSS ALERT    /    rynek piwa RSS ALERT    /    rynek piw rzemieślniczych RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Louri 2019-11-08 11:25:11
    Ciekawy artykuł, ale naprawdę wkrówiające błędy interpunkcyjne a nawet ortograficzne: "w telewizji czy internecie gdyż, posiadają na to środki marketingowe" "przez osoby które, wcześniej warzyły piwa" "liczy się zysk i minimalny finansowy nakład produkcyjny dlatego, nie trudno jest znaleźć" "Podyktowane jest to nie używanień półproduktów" "piwowar wielkiego koncernu ję wachą" WTF? "Główną rolę odbywa chmiel" "wpływu na tzw. IBU czyli, wskaźnik goryczki w piwie" "warzenie brzeczki gęstej która, jest później rozcieńczana wodą" "kilka rodzajów piwa gdzie, dodaje się odpowiednią ilość wody" "proces powstawania piwa, był jednak zgoła inny" Widać przed pisaniem było pite  :D
  • Władek 2019-11-13 15:02:03
    Haha, od kilku lat już nie kupuje i nie piję piw z "dużych browarów". Zresztą o dobre piwo z "browaru rzemieślniczego" tez coraz trudniej. Na moje oko może 5-10 % browarów rzemieślniczych warzy prawdziwe dobre piwa. Na dobre piwo zapraszam do Czech ;)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 31.0.80.157
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.