Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Definicja cydru powinna wykluczyć masową produkcję z koncentratów

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-10-2015, 14:17
Definicja cydru powinna wykluczyć masową produkcję z koncentratów
fot. Shutterstock

Definicja polskiego cydru naturalnego, o którą walczy część przedstawicieli branży w Polsce, powinna zawierać też kwestię technologiczną, zamykającą możliwość masowej produkcji cydru z koncentratu – mówi wiceprzewodniczący Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, Tomasz Solis.

Naturalny cydr to tylko i wyłącznie ten wyprodukowany ze świeżo tłoczonego soku z jabłek. To cydr, do którego produkcji nie stosuje się koncentratu jabłkowego ani żadnych dodatków w postaci aromatów. Mówiąc o polskim naturalnym cydrze przedstawiciele branży winiarskiej i sadowniczej mają na myśli tylko sok tłoczony ze świeżych jabłek.

Czy uda się pokonać bariery, które stoją na drodze polskiego cydru i polskiego rynku cydru?

- Paradoksalnie dzisiaj łatwiej jest w Polsce zrobić wino gronowe z własnej winnicy, niż zrobić cydr z jabłek z własnego sadu. Rozmawialiśmy o tym z ministerstwem, które wykazało duże zrozumienie dla tej problematyki – mówi Tomasz Solis, który jest też wiceprezesem Związku Sadowników RP i producentem cydru.

- Dzisiaj zakasujemy rękawy i proponujemy zmiany w ustawie winiarskiej, która reguluje produkcję. Chcielibyśmy też, by definicja cydru, która powstanie, była definicją technologiczną, zamykającą możliwość masowej produkcji cydru z koncentratu – dodaje.

Przedstawiciele branży już od pewnego czasu chcą doprowadzić do wprowadzenia do ustawy winiarskiej definicji polskiego cydru - czyli cydru naturalnego wytwarzanego wyłącznie ze świeżego soku z polskich jabłek, bez sztucznych dodatków - bo obawiają się, że wkrótce polski rynek zostanie zalany produktami cydropodobnymi.

Przedstawiciele branży chcą wprowadzenia ochrony polskiego cydru i zapisu o produkcji cydru wyłącznie ze świeżego soku z jabłek, a także uproszczenie przepisów zezwalających sadownikom na wytwarzanie cydru.

Propozycja zmiany ustawy winiarskiej zakłada zdefiniowanie polskiego cydru, jako produktu zawierającego od 1,2 do 8,5 proc. alkoholu i powstającego tylko w wyniku fermentacji nastawu, w którym udział jabłek, uprawianych wyłącznie na terenie Polski, byłby nie mniejszy, niż 80 proc.

Według przedstawicieli branży, taka zmiana w prawie ochroniłaby polski rynek cydru przed zalewem zagranicznych produktów. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kupiec 26-10-2015, 11:51:
Spytajcie się z "czego" Ambra i Bartex robą pseudowina-winopochodne to się przewrócicie leżąc na kanapie tam są dopiero ścieki i chemia....
  • henk 26-10-2015, 09:08:
Cydr powinien być naturalny. Nie może być tak, że jakieś heinekeny robią z koncentratu, cukru i aromatów i już mają cydr. Z tym należy walczyć i piętnować chciwość korporacyjną!

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH