Definicja cydru powinna wykluczyć masową produkcję z koncentratów

Definicja polskiego cydru naturalnego, o którą walczy część przedstawicieli branży w Polsce, powinna zawierać też kwestię technologiczną, zamykającą możliwość masowej produkcji cydru z koncentratu – mówi wiceprzewodniczący Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, Tomasz Solis.
Naturalny cydr to tylko i wyłącznie ten wyprodukowany ze świeżo tłoczonego soku z jabłek. To cydr, do którego produkcji nie stosuje się koncentratu jabłkowego ani żadnych dodatków w postaci aromatów. Mówiąc o polskim naturalnym cydrze przedstawiciele branży winiarskiej i sadowniczej mają na myśli tylko sok tłoczony ze świeżych jabłek.
Czy uda się pokonać bariery, które stoją na drodze polskiego cydru i polskiego rynku cydru?
- Paradoksalnie dzisiaj łatwiej jest w Polsce zrobić wino gronowe z własnej winnicy, niż zrobić cydr z jabłek z własnego sadu. Rozmawialiśmy o tym z ministerstwem, które wykazało duże zrozumienie dla tej problematyki – mówi Tomasz Solis, który jest też wiceprezesem Związku Sadowników RP i producentem cydru.
- Dzisiaj zakasujemy rękawy i proponujemy zmiany w ustawie winiarskiej, która reguluje produkcję. Chcielibyśmy też, by definicja cydru, która powstanie, była definicją technologiczną, zamykającą możliwość masowej produkcji cydru z koncentratu – dodaje.
Przedstawiciele branży już od pewnego czasu chcą doprowadzić do wprowadzenia do ustawy winiarskiej definicji polskiego cydru - czyli cydru naturalnego wytwarzanego wyłącznie ze świeżego soku z polskich jabłek, bez sztucznych dodatków - bo obawiają się, że wkrótce polski rynek zostanie zalany produktami cydropodobnymi.
Przedstawiciele branży chcą wprowadzenia ochrony polskiego cydru i zapisu o produkcji cydru wyłącznie ze świeżego soku z jabłek, a także uproszczenie przepisów zezwalających sadownikom na wytwarzanie cydru.
Propozycja zmiany ustawy winiarskiej zakłada zdefiniowanie polskiego cydru, jako produktu zawierającego od 1,2 do 8,5 proc. alkoholu i powstającego tylko w wyniku fermentacji nastawu, w którym udział jabłek, uprawianych wyłącznie na terenie Polski, byłby nie mniejszy, niż 80 proc.
Według przedstawicieli branży, taka zmiana w prawie ochroniłaby polski rynek cydru przed zalewem zagranicznych produktów.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (2)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (2)