Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dla browarów kraftowych 2016 był inny niż się spodziewano; koniunktura trwa, ale rynek trudniejszy

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-03-2017, 11:39
Dla browarów kraftowych 2016 był inny niż się spodziewano; koniunktura trwa, ale rynek trudniejszy
Mateusz Gulej, główny piwowar Browaru Stu Mostów fot. Browar Stu Mostów

Dla browarów rzemieślniczych rok 2016 był inny niż się spodziewano. Koniunktura w tym segmencie rynku trwa nadal, ale rynek jest coraz trudniejszy. Browary rozwijają swój marketing, szukają swojego stylu oraz stawiają na premiery – ocenia ubiegły rok w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mateusz Gulej, Główny Piwowar rzemieślniczego Browaru Stu Mostów we Wrocławiu.

- Myślę, że 2016 rok był nieco inny niż się spodziewano. Nie przyniósł chociażby zapowiadanej spektakularnej weryfikacji rynku. Zakończyły swoją działalność pojedyncze inicjatywy kontraktowe (nie posiadające własnego browaru), ale to wszystko. Koniunktura trwa więc nadal, chociaż rynek jest coraz trudniejszy - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Mateusz Gulej.

- Rok 2016 charakteryzował się dalszym rozwojem istniejących już browarów – zarówno kontraktowych jak i fizycznych - dodaje.

- Podmioty nadal nastawiają się na produkcję nowych piw, jednak tym razem coraz większy udział stanowią piwa o wysokim ekstrakcie początkowym – często sięgającym powyżej 20 plato – mówi również Mateusz Gulej.

I zaznacza, że w 2016 roku padł rekord pod względem liczby premier piw rzemieślniczych.

 - Mijający rok znowu był rekordowy pod względem premier – powstało 1561 nowych piw, wg. blogu zwrotnica.pl – lwią ich część nadal stanowią piwa mocno chmielone, tj. American Pale Ale i American IPA, ale widać coraz większy udział piw tradycyjnych, a przede wszystkim lagerów, chociaż zazwyczaj warzonych z udziałem amerykańskich chmieli - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Mateusz Gulej.

- Browary sukcesywnie rozwijają swój marketing, szukają swojego stylu oraz stawiają na premiery, przede wszystkim te autorskie, niepowtarzalne i na swój sposób odkrywcze dla branży - dodaje.

- Cały czas powstają nowe browary, w roku 2016 – 63, w roku 2015 - 57. Rośnie zarówno liczba inicjatyw kontraktowych jak i browarów stawiających na swój własny sprzęt. Udział tych ostatnich systematycznie wzrasta. W roku 2016 doszedł do 50 proc., w roku 2016 było to 31 browarów z 63, w roku 2015 – 26 browarów z 57 – mówi również Mateusz Gulej z Browaru Stu Mostów.

Browar Stu Mostów, otwarty w 2014 roku, to pierwszy po latach klasyczny browar rzemieślniczy we Wrocławiu. Założony został przez Arlettę i Grzegorza Ziemian. Został zbudowany aby produkować rzemieślnicze piwo i aby pokazywać, czym różni się taka produkcja od przemysłowej.

Piwa browaru są dostępne w największych miastach w Polsce. Browar eksportuje też swoje piwa do Czech i Niemiec.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH