Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksperci ZP PRW o dobrym winie. Czy wina butelkowane w Polsce są gorsze?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 10-04-2018, 10:57
Eksperci ZP PRW o dobrym winie. Czy wina butelkowane w Polsce są gorsze?
fot. Shutterstock

Czy „dobre wino” musi być drogie? Co to znaczy „dobre wino”? Czy coraz bardziej popularne nakrętki oznaczają gorsze jakościowo trunki? W końcu, czy wina butelkowane w Polsce to alkohol gorszej jakości? I co z niecieszącą się dobrą sławą siarką? O faktach i mitach dotyczących napojów winiarskich mówią eksperci ze Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Dobre wino to taki trunek, który przede wszystkim smakuje konsumentowi.

- Tylko zadowoleni klienci  wracają na półkę w poszukiwaniu tego, co wzbudziło ich  emocje i pozytywne doznania podczas degustacji. Aby to osiągnąć, trzeba konsumenta  pierwszy raz  przyciągnąć atrakcyjnym opakowaniem, finezyjną butelką czy nowatorskim zamknięciem – mówi Grzegorz Bartol, prezes firmy Bartex.

Swoją definicję dobrego wina ma także Jakub Nowak, prezes firmy Jantoń.

- To takie, które otrzymane jest z najwyższej jakości surowców i z przestrzeganiem najlepszych praktyk produkcyjnych/enologicznych, ale przede wszystkim dopasowane do potrzeb konsumenta bo to on dokonuje wyboru – mówi Jakub Nowak.

- O tym, że wino jest słabe może świadczyć jego płaskość, brak struktury, słaby aromat i niewyraźny smak. Czasami wino ma tylko jedną wyraźną cechę np. ma tylko wysoką kwasowość, lub przeciwnie, jest tylko słodkie. Wtedy mówimy o braku równowagi, co źle o nim świadczy – mówi z kolei Witosław Stępień, dyrektor marketingu i PR Domu Wina.

Cena trunku to wypadkowa kilku czynników. Posadzenie i utrzymanie winnicy, koszty transportu, ceł, akcyzy, magazynów, reklamy, dystrybucji, marż handlowych - wszystko to wpływa na finalną cenę produktu.

- Dobre wino uzyskuje się z krzewów, które dają niski plon – tłumaczy Witosław Stępień z Domu Wina.

- Dojrzewanie wina wymaga czasu, co oznacza zamrożenie środków, czasami na kilka lat. Oczywiście ten proces można uprościć, winogrona wziąć z winnic stawiających na dużą wydajność, a samo wino wysyłać do krajowych dystrybutorów w cysternach, tak aby obniżyć koszt transportu w butelkach - dodaje.

Jednak– jak zaznacza Jakub Nowak z firmy Jantoń – nie oznacza to, że wina ze „średniej półki” nie mogą być bardzo dobre.

- Dla przykładu, wina z nowego świata cechuje świetny stosunek jakości do ceny ze względu na stabilny i powtarzalny klimat, gdzie w innych regionach świata pogoda w danym roku ma ogromny wpływ na jakość i cenę – mówi Jakub Nowak. - W szerokiej ofercie  win w cenach  do 25 zł  na półce sklepowej znajdziemy dużo dobrych win w różnych kategoriach smakowych – dodaje Grzegorz Bartol.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (9 717) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane