REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Euromonitor: Rośnie popularność cydrów wytrawnych i rzemieślniczych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 26-08-2016, 15:01
Euromonitor: Rośnie popularność cydrów wytrawnych i rzemieślniczych
fot. shutterstock

Według Euromonitor International cydr i perry mogą w dalszym ciągu przyciągać kolejne grupy konsumentów dzięki temu, że są postrzegane jako lekkie napoje alkoholowe. Jes to więc ciekawa propozycja dla osób poszukujących alternatywy wobec tradycyjnych alkoholi, a także miłośników trunków o niższej zawartości procentowej czystego alkoholu.

REKLAMA

W opinii analityków Euromonitora cydr i perry pozostają wciąż słabo rozwiniętą kategorią na większości rynków Europy Wschodniej. Jednak niski poziom nasycenia rynku w połączeniu z silnym wzrostem tych kategorii będzie głównym czynnikiem kształtującym przyszłą dynamikę rozwoju tego rynku.

Według Euromonitora szybki wzrost rynków cydru i perry w połączeniu ze stagnacją na rynku piwa, może przyciągnąć nowych graczy. Biorąc pod uwagę fakt, że proces produkcyjny cydru i perry jest podobny do warzenia piwa, prawdopodobnym scenariuszem będzie wejście w ten segment browarów, które posiadają odpowiednią zdolność produkcyjną oraz technologię. W związku z tym należy oczekiwać, że na rynku mogą pojawić się zarówno nowe marki wprowadzane przez duże międzynarodowe koncerny, jak i mniejszych, lokalnych graczy.

Analitycy Euromonitora zauważają także duży potencjał rozwoju cydrów rzemieślniczych w najbliższych latach na rynku Europy Wschodniej. W ślad za rynkiem piwa, gdzie zainteresowanie wyrobami kraftowymi rośnie na całym świecie, analitycy obserwują zwiększone zainteresowanie rzemieślniczymi cydrami wśród bardziej wymagających konsumentów. Prowadzi to do powstawania coraz większej ilości nowych małych zakładów produkujących cydr rzemieślniczo i nastawiających się na konsumentów poszukujących wyjątkowych i nowatorskich smaków.

Analitycy Euromonitora oczekują także, że w nadchodzących latach będzie można zaobserwować wzrost popularności klasycznych wytrawnych cydrów jako alternatywy dla najbardziej popularnych obecnie w Europie Wschodniej słodkich cydrów. Eksperci przewidują także, że konsumenci staną się bardziej wymagający i wyedukowani w temacie odmian cydru. Rosnący udział w rynku globalnym marki Strongbow daje impuls do popularyzacji wytrawnych cydrów na rynkach wschodnioeuropejskich.

Euromonitor zwraca uwagę, że według najnowszych prognoz przewidujących stabilny rozwój rynków wschodnioeuropejskich cydru i perry, wciąż mają one dodatkowy potencjał, który może zostać ujawniony w najbliższych latach.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Franciszek Machalica 03-10-2016, 16:24:
"Biorąc pod uwagę fakt, że proces produkcyjny cydru i perry jest podobny do warzenia piwa, " jest to błąd merytoryczny.
pozrawiam

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 618) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH