REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Firma Jantoń wprowadziła system zarządzania Lean Management

  • www.portalspozywczy.pl
  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 02-11-2015, 15:07

Spółka Jantoń wprowadziła system zarządzania Lean Management, dzięki czemu uzyskała wysoki wzrost efektywności linii produkcyjnych oraz usprawnienie współpracy zespołu.  Firma wprowadza kolejne procesy, które mają na celu wzrost efektywności produkcji oraz jakości pracy w przedsiębiorstwie.


REKLAMA

Lean Management to sposób zarządzania polegający na ciągłym doskonaleniu procesów poprzez m.in. ograniczenie zbędnych operacji w procesie produkcji oraz dbałość o najwyższą jakość produktów przy zachowaniu niskich kosztów wytwarzania.  

- Zdecydowaliśmy się na wprowadzenie procesu Lean ponieważ chcieliśmy zoptymalizować przede wszystkim procesy produkcji – mówi Jacek Jantoń, prezes grupy Jantoń.

- Do procesu podeszliśmy w sposób systemowy: ustaliliśmy priorytety, a następnie wybraliśmy te narzędzia i metody, dzięki którym usprawniliśmy najistotniejsze obszary działania firmy. W pierwszych latach realizacji procesu Lean zastosowaliśmy  m.in. metodę SMED (Single Minute Exchange of Die), filozofię TPM (Total Productive Maintenance), Program Sugestii Pracowniczych Kaizen oraz wdrożyliśmy system informatyczny klasy MES - dodaje.

Jednym z priorytetów firmy było skrócenie czasu przezbrajania maszyn, który wpływa na wydajność i większą elastyczność produkcji. W związku z tym jednym z pierwszych narzędzi Lean, które wykorzystał Jantoń, był SMED (Single Minute Exchange of Die). Istota techniki SMED przewiduje zastosowanie szeregu sposobów redukowania i doskonalenia czynności wykonywanych podczas przezbrojenia.

Kolejną istotną kwestią w procesie zmian była współpraca z Zespołem. Zmiany rozpoczęto od projektu szkoleniowo-wdrożeniowego, który miał na celu poprawę efektywności, koncentrując się na poszerzeniu kompetencji i kwalifikacji personelu. Znajomość całego procesu wytwarzania napojów alkoholowych, pozwala na usprawnienie pracy na liniach produkcyjnych. Wykorzystano także potencjał i doświadczenie pracowników firmy. Wdrożono Program Sugestii Pracowniczych.

- To pracownik najlepiej zna swoje miejsce pracy i wie najlepiej w jaki sposób pracę usprawnić. Przed wdrożeniem pomysły personelu zostały zweryfikowane po kątem wpływu na jakość, produktywność, oszczędność – zaznacza prezes Jantoń.

Proste, wydawać by się mogło, zmiany, takie jak m.in. przeniesienie panelu sterowania na inną stronę, czy zmiana sposobu wystawiania dokumentów magazynowych, znacząco wpłynęły na produktywność i czas pracy. Mówiąc o roli personelu, należy wspomnieć o wykorzystaniu narzędzia Lean, jakim jest japońska filozofia biznesu Kaizen. Kaizen to doskonalenie stylu życia, doskonalenie siebie jako sprawnego pracownika. Postępowanie zgodnie z zasadami filozofii przekłada się na podnoszenie jakości firmy i produktu, poprzez świadomą ocenę wykonywanych przez ludzi czynności. Kaizen pozwoliło na wyeliminowanie zbędnych działań i przestojów w pracy oraz usprawnienie systemu organizacji pracy.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 526) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH