Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Grupa Żywiec chce korzystać tylko z energii odnawialnej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 15-05-2014, 16:59

Spółka PGE Obrót SA poinformowała, że największym odbiorcą dystrybuowanej przez nią energii odnawialnej stały się browary Grupy Żywiec w Żywcu, Cieszynie, Leżajsku, Warce i Elblągu. W ciągu niespełna dwóch lat udział tej energii w łącznym zużyciu energii elektrycznej przez Grupę Żywiec zwiększył się dziesięciokrotnie.

Obecnie aż 83 proc. całej energii elektrycznej wykorzystywanej przez jednego z największych producentów piwa w Polsce pochodzi ze źródeł odnawialnych, czyli m.in. z elektrowni wiatrowych, elektrowni wodnych i farm paneli słonecznych.

-Rocznie w Grupie Żywiec zużywa się 70 GWh energii elektrycznej, zakupionej od PGE Obrót SA, największego dostawcy energii elektrycznej w Polsce. Ponad 58 GWh pochodzi z energii odnawialnej, co daje jeden z najlepszych wyników nie tylko w produkcji piwa, ale w całym polskim przemyśle - mówi Maciej Michalski Dyrektor Departamentu Klientów Korporacyjnych PGE Obrót SA.

- Chcemy wspólnie z PGE Obrót SA doprowadzić do całkowitego przejścia w naszej produkcji na energię odnawialną jeszcze w tym roku. Dzięki temu 100 proc. energii elektrycznej wykorzystywanej przez 5 browarów Grupy Żywiec będzie pochodziło ze źródeł odnawialnych - deklaruje Jarosław Gryka, który w Grupie Żywiec zajmuje się zakupem energii.

70 GWh energii elektrycznej wykorzystywanych przez Grupę Żywiec to tyle, ile przez rok zużywa niemal stutysięczne miasto. Na sam proces produkcji piwa, obejmujący mielenie słodu jęczmiennego, jego zacieranie z wodą i filtrację, warzenie, dodawanie chmielu, fermentację i ponowną filtrację w browarach Grupy Żywiec zużywa się ok. 17 proc. całej energii elektrycznej. Na rozlewanie piwa do beczek, butelek i puszek oraz ich pakowanie pożytkowane jest ok. 30 proc. zakupionej energii. Najwięcej, bo aż 45 proc. energii pochłania przygotowanie wody i proces produkcji chłodu do utrzymania właściwej temperatury piwa w czasie fermentacji, kiedy drożdże przetwarzają cukry w alkohol. Pozostałe 8 proc. energii wykorzystywane jest w magazynach i na cele pozaprodukcyjne.

- W naszych browarach staramy się chronić środowisko naturalne nie tylko korzystając z energii odnawialnej. Systematycznie zmniejszamy również zużycie energii elektrycznej, zwiększając sprawność odbiorników energii, poprawiając efektywność pracy urządzeń, wprowadzając modyfikacje i energooszczędne technologie - mówi Ryszard Szczotka, Główny Energetyk największego browaru Grupy Żywiec w Żywcu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 256) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH