Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Grupa Żywiec liczy na wzrost sprzedaży piwa w długi weekend

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 30-04-2013, 08:43
Grupa Żywiec liczy na wzrost sprzedaży piwa w długi weekend

Przed długim weekendem majowym Polacy robią zapasy piwa na dni wolne od pracy. Tradycyjnie koniec kwietnia każdego roku to początek sezonu piwnego w Polsce.

Branża piwna, podobnie jak napojów bezalkoholowych, ściśle podlega zmianom sezonowym. Wypoczynek na świeżym powietrzu, imprezy plenerowe, wyższa temperatura, urlopy, dni wolne od pracy, a także chęć zaspokojenia pragnienia i orzeźwienia zwiększają zapotrzebowanie na chmielowy napój. Sezon piwny trwa od początku maja do września lub nawet października - w zależności od przychylności pogody.

- W tygodniu bezpośrednio poprzedzającym weekend majowy sprzedaż piw Grupy Żywiec jest zazwyczaj wyższa o ok. 4 000 000 l w porównaniu do uśrednionej tygodniowej sprzedaży w całym roku. Większość konsumentów robi większe zakupy na czas, w którym sklepy będą zamknięte, symbolicznie rozpoczynając sezon piwny - mówi Piotr Ozga, Dyrektor Sprzedaży ds. Detalu Tradycyjnego Grupy Żywiec.

Sezonowość piwa jest najbardziej widoczna w regionach związanych z letnim wypoczynkiem. Około 7-8 proc. wolumenu rocznego Grupa Żywiec sprzedaje w miesiącu pozasezonowym (np. listopad, grudzień, styczeń, luty) a około 12-13 proc. w miesiącu sezonowym (np. lipiec czy sierpień).

W branży piwnej powszechne jest powiedzenie, że słońce to najlepszy sprzedawcą piwa. Z doświadczeń Grupy Żywiec, której browary warzą piwo nieprzerwanie od połowy XIX w. wynika, że wzrost lub spadek średniej temperatury miesięcznej o 1 stop. C oznacza ok. 8 000 000 - 10 000 000 puszek więcej lub mniej piwa sprzedanego na polskim rynku (poza miesiącami sezonowymi).

- Dla Grupy Żywiec jak i całej branży piwowarskiej najważniejsze są dwa aspekty pogody - temperatura i opady. Biorąc pod uwagę konsumpcję oraz dystrybucję piwa, pogoda powinna być optymalna tzn. nie za zimno, ale także nie za ciepło. Dlatego najlepsze warunki do sprzedaży piwa to ok. 25 stopni C i brak opadów - dodaje Piotr Ozga.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Majówka 04-05-2013, 09:55:
No to chyba się trochę przeliczyli... ;p
  • Max 01-05-2013, 00:48:
Wszystkich miłośników złotego trunku zapraszam na ocenbrowar.pl
Ponad 1700 piw z całego świata wraz z etykietami, w tym te mniej znane, regionalne.
Stwórzmy razem ranking piw.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 812) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH