REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Hiszpańscy producenci cydru chcą mocniej zaistnieć na polskim rynku

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-10-2014, 16:05
Hiszpańscy producenci cydru chcą mocniej zaistnieć na polskim rynku
fot. materiały prasowe

Hiszpańscy producenci cydru z regionu Asturii chcą wejść na polski rynek. Polscy konsumenci, poza polskimi wyrobami, znają głównie cydry importowane z Anglii, Irlandii czy Francji, natomiast czwarty europejski producent tego napoju, Hiszpania, nie ma jeszcze na naszym rynku tak ugruntowanej pozycji.

REKLAMA

Zyskujący coraz większą popularność w Polsce cydr to napój alkoholowy z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek, bez dodatku cukru.

Krainą hiszpańskiego cydru, czyli po hiszpańsku sidra, jest Księstwo Asturii - wspólnota autonomiczna usytuowana na północy Hiszpanii nad Zatoką Biskajską.

Cydr produkowany jest także w Galicji, Kraju Basków i Nawarrze, ale produkcja asturyjska odpowiada za 80 proc. ogółu produkcji w Hiszpanii. 80 tłoczni cydru (zwanych lagares), zlokalizowanych głównie w Gijón, Villaviciosa, Nava i Siero, wytwarza 40 milionów butelek cydru.

Asturyjski cydr występuje w trzech wariantach: naturalny, filtrowany i musujący.Naturalny cydr posiada znak jakości Denominación de Origen Protegida (D.O.P). 

Instytut Asturex, promujący rozwój gospodarczy hiszpańskiego regionu Asturia, organizuje misję gospodarczą na początku listopada dla importerów i dystrybutorów zainteresowanych nawiązaniem kontaktów handlowych z asturyjskimi producentami cydru.

Polski rynek cydru jest na razie rynkiem młodym, ale według niektórych ekspertów może w ciągu pięciu lat osiągnąć sprzedaż na poziomie 30-50 milionów litrów, czyli ok. 0,8-1,5 proc. rynku piwa.

Grupa Ambra, największy jak na razie w Polsce producent cydru z udziałami w rynku rzędu 40 proc., ocenia, że w ciągu 12 miesięcy od wprowadzenia swojego cydru w czerwcu 2013 roku, sprzedała ponad 2,0 miliony litrów tego alkoholowego napoju z jabłek.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

AMBAmbra SA

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • angela 12-10-2014, 18:25:
Ee tam mi się wydaje, że lubelski jest świetny w smaku, taki wyrazisty. Hiszpanie będą musieli się nieźle wysilić jeśli chcą zwojować polski rynek.
  • Jelonka Złota 07-10-2014, 21:37:
No to nasz Cydr Lubelski będzie miał konkurencję
  • zasa 05-10-2014, 00:25:
i bardzo dobrze niech wchodzą hiszpanie przynajmniej ceny spadna a nie 8,5 za litr soku lekko z fermentowanego. nie kupię ani butelki zanim nie bedzie po 5 zl za litr i ładnie zapakowany ma byc a nie jak buzony z PGRu

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 295) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH