Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: piwo to jedna z najbardziej dynamicznie rozwijających się branż sektora żywności

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-01-2018, 12:57

Strona 2 z 2

- Dochodzimy już do poziomu nasycenia i możliwości wzrostu są ograniczone – mówi Piotr Szajner i dodaje, że wzrost spożycia odbył się kosztem konsumpcji krajowych wyrobów spirytusowych i napojów winiarskich.

Podaje, że w latach 1992-2016 konsumpcja wyrobów alkoholowych w gospodarstwach domowych wzrosła z 6,5 do 9,4 litra 100% alk./osobę z czego: piwo – 5,5 litra 100% alk./osobę, n. spirytusowe – 3,2 litra 100% alk./osobę, wino – 0,7 litra 100% alk./osobę.

Dodaje, że zmieniła się struktura konsumpcji: w 2016 r. piwo stanowiło 58%, napoje spirytusowe – 35%, a napoje winiarskie – 7%, podczas gdy w 1992 roku było to: piwo –32%, napoje spirytusowe – 54%, napoje winiarskie – 14%.

Wskazuje też na dynamiczny wzrost obrotów handlowych i wzrost eksportu: rocznie eksport rośnie o 18,7 proc., ale jego udział w produkcji pozostaje niewielki – ok. 8 proc. Import rośnie zaś rocznie o ok. 8,7 proc., a udział importu w zaopatrzeniu krajowego rynku stanowi ok. 2 proc.

Piotr Szajner wskazuje też na inwestycje i podkreśla, że jest to branża, która bardzo mocno inwestowała – łączna wartość inwestycji w latach 1995-2015 wyniosła 12 mld zł i wielokrotnie przewyższała amortyzację.

- Jest to już bardzo nowoczesna branża, której nakłady inwestycyjne były przeznaczone głównie na maszyny i urządzenia – 80 proc., budynki i lokale – 17 proc., a 3 proc. w pozostałe rzeczy takie jak np. transport i grunty – mówi Piotr Szajner.

Wskazuje też, że inwestycje doprowadziły do modernizacji zakładów i zmian w procesach technologicznych, ale efektem była redukcja zatrudnienia w ciągu tych ponad 20 lat o połowę z ok. 15 tys. do ok. 7,3 tys. pełnych etatów. W ostatnich latach nastąpił jednak delikatny wzrost zatrudnienia na co miała wpływ np. działalność małych lokalnych browarów. Zaznacza też, że nastąpił jednocześnie pięciokrotny wzrost technicznej wydajności pracy z 1,1 tys. hl do 5,7 tys. hl na zatrudnionego i wzrosła też efektywność wynagrodzeń mierzona relacją przychodów ze sprzedaży do kosztów wynagrodzeń.

Seminarium pt. "Ewolucja rynku piwa w Polsce" odbyło się w dniu 12.01.2018 r. w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, a referat wygłosił dr inż. Piotr Szajner.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Maciej (brodaty),lysy(rysiek), 12-01-2018, 20:47:
Vanpur chce dokonac zakupu browaru w Glubczycach. Delegacja brodatego, lysego
i starego przyjechala spotkanie.

starego

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 489) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH