Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Inwestycje w whisky stają się coraz popularniejsze

  • Autor: pr
  • Data: 04-03-2014, 10:21
Inwestycje w whisky stają się coraz popularniejsze
Inwestycje w whisky stają się coraz popularniejsze

Na aukcyjnym rynku whisky o emocje nie trudno. Nawet gdy aukcje odbywają się wyłącznie w Internecie, potrafią swoim uczestnikom dostarczyć wielu wrażeń. Do takiej właśnie licytacji doszło ostatnio na aukcji Whisky-Online Auctions. W jej trakcie butelka Macallan 1961 z serii Fine & Rare została sprzedana za 6,4 tys. funtów - informuje Wealth Solutions.

W ciągu ostatnich 10 lat wartość eksportu szkockiej whisky urosła według The Scotch Whisky Association (SWA) o 87 proc., ale wraz z popytem rosła w ostatnich latach również produkcja. Do tego według informacji podanej w maju przez SWA w ciągu najbliższych 3-4 lat szkockie destylarnie zamierzają przeznaczyć kwotę 2 mld funtów na inwestycje, które w dużej części mają przełożyć się na zwiększenie produkcji.

W ciągu ostatnich 30 lat liczba beczek leżakujących w Szkocji wciąż rosła. Według danych wspomnianego już stowarzyszenia, w Szkocji obecnie leżakuje ok. 3,4 mld litrów czystego alkoholu, czyli ponad 20 mln beczek! Dziesięć lat temu było to ok. 3 mld litrów, a dwadzieścia lat temu 2,6 mld. W 2011 r. w szkockich gorzelniach wyprodukowano ok. 520 mln litrów alkoholu (dane za rok 2012 wciąż nie są kompletne i nie obejmują grain whisky, jednak dane tylko dla malt whisky pokazują dalszy wzrost produkcji). 30 lat temu produkcja była o połowę niższa. 

W związku z tym z jednej strony rosną zapasy beczek młodej whisky, z drugiej strony maleją zapasy starych roczników. Te drugie są coraz rzadsze, ponieważ ich ilość jest ograniczona i nie wystarcza na zaspokojenie rosnącego popytu. Warto również dodać, że alkohol z beczek z czasem paruje, co nazywa się angel's share. Jeśli jego poziom spadnie poniżej 40 proc., to zabutelkowanego trunku nie będzie można już zgodnie z prawem nazywać szkocką whisky. Dodatkowo, tylko część whisky leżakującej w dębie mimo spełnienia tego, ustawowego warunku zawartości alkoholu, będzie dojrzewała w sposób optymalny, nabierając odpowiednich walorów smakowych. W związku z tym większości beczek nie można przetrzymywać w magazynach przez całe dziesięciolecia. Z tych właśnie powodów destylat najczęściej trafia do butelek zaledwie po kilku latach od napełnienia beczki.

Drugą tendencją wartą odnotowania jest wzrost udziału whisky pochodzących z zamkniętych destylarni. Dwa lata temu w portfelu 1000 najszybciej drożejących butelek było ich 134, obecnie znajduje się ich już 206. Butelki takie stały się jeszcze rzadsze, ponieważ powoli kończą się zapasy starej whisky z wielu znanych destylarni. Edycje kultowych marek są w związku z tym wielkim wydarzeniem. Z tego też powodu nie ma co się dziwić, że butelki wchodzące w ich skład szybko zyskują na wartości i są pożądanym przedmiotem wśród kolekcjonerów.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH