Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jabłka przemysłowe droższe; sektor przetworzy dużo mniej jabłek niż rok temu

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 06-10-2015, 10:53
Jabłka przemysłowe droższe; sektor przetworzy dużo mniej jabłek niż rok temu
Tomasz Iżewski, prezes Warwin SA, fot. P.Pawłowski / ZelaznaStudio

Cena jabłek przemysłowych jest sporo wyższa w ujęciu rocznym, a sektor jabłkowy przetworzy o około 40-50 proc. mniej jabłek niż rok temu – ocenia Tomasz Iżewski, prezes Warwinu.

- Od początku nowego sezonu zbiorów – czyli od początku sierpnia – obserwujemy rosnącą cenę jabłek przemysłowych. Jest ona 3-krotnie wyższa niż rok temu o tej samej porze - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Tomasz Iżewski.

- Tak mocny wzrost cenowy związany jest z dużo mniejszą podażą jabłek trafiających do przemysłu. Z przykrością szacujemy, że przemysł przetworzy o około 40-50 proc. mniej jabłek niż rok temu – dodaje prezes Warwinu.

Branża winiarska może mieć pewne problemy z dostępnością owoców wykorzystywanych do produkcji np. jabłek oraz gruszek, z których produkowany jest cydr, perry i większość wyrobów fermentowanych, ale nie tylko z powodu tegorocznej suszy w Polsce.  Oprócz suszy przyczyni się do tego również program unijnego wsparcia związanego z rosyjskim embargiem, który został zatwierdzony jeszcze przed wystąpieniem suszy.

Unia Europejska ma zapłacić za wycofanie owoców i warzyw w kolejnym sezonie, co pozwoli uniknąć cenowego zjazdu.

W nowym sezonie polscy sadownicy będą mieli możliwość wycofania z rynku za odszkodowaniem prawie 300 tys. ton jabłek. Owoce te nie trafią ani do przetwórstwa ani na rynek świeży, zmniejszając tym samym dodatkowo podaż tych owoców.

Komisja Europejska zapowiedziała przedłużenie programów wsparcia dla producentów owoców i warzyw oraz sektora mlecznego w UE w związku z obowiązującym od sierpnia 2014 roku rosyjskim embargiem na import żywności z Unii.

Warwin, członek Polskiej Rady Winiarstwa, to jeden z większych producentów wyrobów winiarskich i koncentratów owocowych w Polsce, działający na rynku od niemal 70 lat. W 1991 roku przekształcił się w spółkę akcyjną z kapitałem zagranicznym. Produkuje koncentraty owocowe, aromaty owocowe, cydr jabłkowy, wino na bazie cydru oraz perry gruszkowe.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH