Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jest pierwsza partia polskiego wina lodowego

  • Autor: PAP
  • Data: 24-11-2013, 12:02
Jest pierwsza partia polskiego wina lodowego

W winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego "Nad Dworskim Potokiem" powstało pierwsze w Polsce wino lodowe, uzyskiwane z zamarzniętych na krzewie winogron. Ekskluzywny trunek skosztują jednak nieliczni, bo wytworzono go zaledwie 20 litrów, czyli niespełna 30 butelek.

"Wino udało się bardzo dobrze" - powiedział Adam Kiszka, kierownik winnicy mieszczącej się w Łazach k. Bochni w Małopolsce. Jak dodał, wino z powodzeniem prezentowane było już wymagającej Kapitule Wina Uniwersytetu Jagiellońskiego, w skład której wchodzą m.in. obecny i byli rektorzy krakowskiej uczelni oraz czołowi polscy enolodzy i znawcy tego trunku.

Według specjalistów wino rocznika 2012 ma piękny, skoncentrowany aromat świeżych owoców i smak charakterystyczny dla odmiany gron hibernal, z którego zostało wytworzone. Uzyskało też bardzo dobre parametry: 16 proc. zawartość alkoholu i ok. 130 g/l cukru resztkowego.

Zamarznięte na krzewach jasnozielone winogrona użyte do produkcji trunku zebrano w winnicy "Nad Dworskim Potokiem" w nocy z 5 na 6 grudnia 2012 przy bardzo sprzyjającej aurze, czyli mrozie sięgającym prawie - 12 stopni Celsjusza. Sam zbiór był błyskawiczny, trwał około godziny.

Moszcz fermentował przez pół roku, a następnie wino dojrzewało. Wino lodowe to trunek ekskluzywny. Ze 100 kg winogron wyciskanych przed rozmarznięciem powstaje 10-15 litrów moszczu.

W winnicy UJ udało się w wytworzyć około 20 litrów wina lodowego rocznika 2012, czyli niespełna 30 butelek. Według Adama Kiszki spróbują go tylko nieliczni, bo trunek nie trafi do sprzedaży. Zostanie przeznaczony do czczenia specjalnych uroczystości na Uniwersytecie Jagiellońskim, w tym przypadających w przyszłym roku obchodów 650-lecia założenia uniwersytetu w Krakowie.

Jak powiedział PAP kierownik winnicy, na winoroślach czekają na odpowiednią aurę winogrona odmiany hibernal z przeznaczeniem na tegoroczne wino lodowe. "Na razie pogoda jest niesprzyjająca, ale mamy nadzieję, że wkrótce nadejdą korzystne warunki" - ocenił.

Wino lodowe może się udać, jeśli winogrona będą zbierane przy temperaturze w granicach - 8 stopni. Najlepiej byłoby, aby owoce udało się zerwać jeszcze w listopadzie. Ostatecznie mogą one czekać na krzakach do grudnia.

Kolebką wina lodowego - Eiswein (niem.) lub Ice Wine (ang.) - jest Frankonia w Niemczech. Obecnie największa produkcja tego szczególnego trunku odbywa się w Niemczech i Kanadzie.

Winnica "Nad Dworskim Potokiem" powstała w 2005 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym UJ w Łazach koło Bochni z inicjatywy ówczesnego rektora uczelni prof. Karola Musioła a jego inspiracją były winnice należące do czołowych uczelni europejskich. Nazwa winnicy związana jest z przepływającym obok Dworskim Potokiem.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zmiana systemu 25-11-2013, 09:13:
Zgadza się jest pierwsza - Partia Referendalna . pl

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH