Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

Klątwa „jabola”. Polskie napoje winiarskie powoli wychodzą z cienia

Dzięki zmianom w strukturze spożycia napojów alkoholowych w Polsce, już nie tylko piwo i wódka, ale i wina oraz inne napoje winiarskie na dobre zagościły na rodzimych stołach. Jednak zgodnie z dobrze znanym powiedzeniem „cudze chwalicie, swego nie znacie” – rodzime wina owocowe i inne fermentowane napoje winiarskie nie cieszą się w oczach rodaków należytym prestiżem i uznaniem. W dalszym ciągu pokutuje przekonanie, że dobre, jakościowe wino jest winem gronowym, a importowane piwo o smaku jabłka jest na pewno smaczniejsze niż polski cydr.

Klątwa „jabola”. Polskie napoje winiarskie powoli wychodzą z cienia
fot. shutterstock.com

Struktura produkcji napojów winiarskich w Polsce jest typowa dla krajów Europy Północnej. Dominują w niej fermentowane napoje wytwarzane z owoców innych niż winogrona. Nic w tym dziwnego, uwarunkowania klimatyczne Polski nie sprzyjają uprawie winorośli na skalę przemysłową, ale innych owoców stanowiących surowce do produkcji winiarskiej już tak! Warto podkreślić, że Polska zajmuje 3 miejsce na świecie (po Chinach i USA) w uprawie jabłek. Jesteśmy też liderem w Unii Europejskiej w produkcji wiśni, czarnej porzeczki, truskawki, maliny. Udział polskich win gronowych w strukturze produkcji wyrobów winiarskich jest tym samym bardzo mały. Co prawda od roku 2011  w Polsce powstaje coraz więcej niewielkich winnic, ale udział wyprodukowanych z nich win jest w dalszym ciągu niemal niezauważalny, biorąc pod uwagę produkcję przemysłową.

Produkcja fermentowanych wyrobów winiarskich w Polsce w 2016 r. wyniosła 1106,7 tys. hl łącznie (11,4% mniej niż 2015 r.) - w tym miody pitne 8,4 tys. hl (ich produkcja waha się ok. 1 mln w zależności od dostępności i ceny surowca), a cydr ok. 80 tys. hl. Produkcja win gronowych w Polsce to jedynie 7 tys. hl.

O ile piwo i wódka uważane są przez Polaków za trunki mało eleganckie, o tyle wino wręcz odwrotnie. Jednak musi być to wino gronowe. Pochodzące głównie z importu.

- W świadomości Polaków utarło się przekonanie, że wina importowane, gronowe są lepszej jakości, a krajowe fermentowane napoje winiarskie absolutnie nie są w stanie konkurować z nimi. Tutaj jeszcze pokutuje wspomnienie PRL-u i wczesnych lat 90-tych, kiedy to nasze rodzime napoje winiarskie często nie były należytej jakości.- tłumaczy Magdalena Zielińska, Prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

- Wynikało to z braku odpowiednich regulacji i warunków do prawidłowego rozwoju tej gałęzi przemysłu. W obecnych czasach jest zupełnie inaczej, jednak wiele mitów niestety zostało w naszej kulturze. Jak chociażby skojarzenie win owocowych z przysłowiowym „jabolem” (czyli tanim napojem winopodobnym i winopochodnym bardzo złej jakości produkowanym w Polsce przed laty) – dodaje.

Szkoda, ponieważ produkowane w Polsce, z polskich surowców, fermentowane napoje winiarskie są obecnie bardzo dobrymi jakościowo produktami. Polska ustawa winiarska oraz ustawodawstwo Unii Europejskiej nakłada na krajowych producentów wiele norm i wymagań odnośnie posiadanych certyfikatów.

więcej informacji:

Jantoń RSS ALERT    /    Bartex - Bartol RSS ALERT    /    Polska Rada Winiarstwa RSS ALERT    /    winiarstwo RSS ALERT    /    produkcja wina RSS ALERT    /    wina owocowe RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • pzdr 2018-08-03 18:51:41
    co za brednie ...
  • Sauvignon 2018-08-04 18:35:39
    zgadzam się co za brednie jantoń i jakość haahahaa

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.228.41.66
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.