Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Komes Porter Bałtycki zdobył złoty medal na European Beer Star 2013

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 25-09-2013, 14:47

Komes Porter Bałtycki z Browaru Fortuna z Miłosławia zdobył Złoty Medal na konkursie European Beer Star 2013 w Bawarii - najbardziej prestiżowym i największym konkursie piwnym w Europie i trzecim najważniejszym na świecie.

Komes Porter Bałtycki został uznany na konkursie European Beer Star 2013 za najlepsze piwo w kategorii Porterów Bałtyckich. Jest to potwierdzenie jego wyróżniającego smaku, który jest rezultatem użycia przez Browar Fortuna najwyższej jakości surowców, wykorzystania tradycyjnych metod warzenia piwa i jego wielomiesięcznego leżakowania. Ceremonia wręczenia nagród odbyła się 18 września w Monachium podczas targów piwowarskich Drinktec.

W tegorocznym konkursie European Beer Star o tytuł najlepszych złotych trunków walczyła rekordowa liczba piw, aż 1512 piw, z 40 krajów, z wszystkich kontynentów. Piwa oceniał panel 102 ekspertów składający się z piwowarów, piwnych sommelierów i wyselekcjonowanych piwnych znawców. Sędziowie oceniali cechy sensoryczne piwa jak: kolor, zapach, pianę i smak. Ocena odbywała się na zasadzie ślepych testów, oceniający znali jedynie typ piwa, ale nie jego markę.

- Ta nagroda ma dla nas wyjątkowe znaczenie - tłumaczy Krzysztof Panek, Prezes Zarządu Browaru Fortuna z Miłosławia. - Złoty medal dla naszego Komesa Portera Bałtyckiego przyznany przez uznanych, światowych piwnych ekspertów jest dowodem na to, że nasza filozofia warzenia specjalności opierająca się na wykorzystaniu surowców najwyższej jakości, stosowaniu rzemieślniczych metod produkcji, takich jak samodzielne prażenie słodu czy otwarta fermentacja jest słuszna. Oczywiście warzenie dobrego portera wymaga nie tylko najwyższej jakości surowców, ale przede wszystkim kunsztu i, zaangażowania piwowarów oraz czasu. Nasz porter powstawał przez prawie rok.

Piwni eksperci uznali, że Komes Porter Bałtycki w najwyższym stopniu reprezentuje najlepsze cechy stylu Porter Bałtycki. Styl ten powstał na początku XVII wieku w krajach nadbałtyckich. Komes Porter to ciemne, mocne piwo dolnej fermentacji, o zawartości alkoholu 9% i ekstrakcie wagowym 21%. Jest warzony w tradycyjnych otwartych kadziach, z użyciem składników przygotowywanych w samym browarze, jak palony słód. Długie, wielomiesięczne leżakowanie sprawia, że Komes Porter nabiera charakteru i osiągną pełnie swojej złożonej natury. Komes Porter charakteryzuje się wytrawnym smakiem, aromatem palonego ziarna, połączonym z nutami czekoladowymi i kawowymi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Dany 25-09-2013, 22:17:
Piwo w barach i restauracjach jest bardzo drogie i kiepskiej jakości. I to cała filozofia. Nie szukałbym tu innych powodów.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 761) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH