Kompania Piwowarska coraz mocniej obniża zużycie wody w produkcji

Rekordowo małe zużycie wody podczas warzenia piwa, 47 zrealizowanych projektów wolontariatu i pięć źródeł wzrostu – to wnioski z nowego Raportu Zrównoważonego Rozwoju za okres od kwietnia 2014 do marca 2015 roku Kompanii Piwowarskiej.
Najnowszy raport to pierwszy dokument, który kompleksowo prezentuje wyniki wdrożenia w firmie strategii zrównoważonego rozwoju „Postaw na piwo”, ogłoszonej we wrześniu 2014 roku. U podstaw tej koncepcji znalazło się pięć kluczowych źródeł wzrostu: rozwój biznesu i społeczności, odpowiedzialne spożycie, oszczędzanie wody, czyste środowisko oraz wydajne i przyjazne uprawy.
– Zrównoważony rozwój biznesu to proces ciągłego doskonalenia. Stajemy przed rosnącymi wyzwaniami, obejmującymi zarówno zmiany klimatyczne, jak i zagrożenia z powodu nieodpowiedzialnej konsumpcji alkoholu – mówi Katarzyna Radecka, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju Kompanii Piwowarskiej.
Z raportu wynika, że Kompania Piwowarska osiągnęła m.in. rekordowo wysoki poziom efektywności zużycia wody – zużycie spadło do 2,85 hl wody/1 hl piwa, który jest jednym z najlepszych wyników na świecie.
W ubiegłorocznym raporcie KP podawała, że cała grupa SABMiller zobowiązuje się do zmniejszenia zużycia wody do 3 l wody na litr piwa w perspektywie sześciu lat, przy czym w KP cel ten został już osiągnięty i wynosił w ubiegłym roku 2,99 l wody/1 l piwa.
Tegoroczne zestawienie po raz pierwszy przedstawia też długofalowe cele, jakie mają być realizowane do 2020 roku.
Kompania Piwowarska, wchodząca w skład grupy SABMiller, skupia trzy browary: Tyskie Browary Książęce, Browar Dojlidy w Białymstoku i Lech Browary Wielkopolski w Poznaniu.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)