REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kompania Piwowarska inwestuje 100 mln zł w poznański browar

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-09-2013, 17:06
Kompania Piwowarska inwestuje 100 mln zł w poznański browar
Paweł Kwiatkowski wkłada tubę z listem do fundamentu. Od lewej: Tomasz Maksymiuk – dyrektor browaru, pracownik firmy Eko-System wykonującej budowlankę inwestycji, Jerzy Stępień –Zastępca Prezydenta Miasta Poznania oraz Paweł Kwiatkowski – dyrektor ds. korporacyjnych i rzecznik prasowy Kompanii Piwowarskiej.

Kompania Piwowarska rozpoczęła inwestycję w budowę nowej fermentowni oraz linii rozlewniczej w poznańskim browarze. Obecna inwestycja o wartości około 100 mln zł ma na celu zwiększenie elastyczności browaru i sprawniejsze zarządzanie tymi etapami produkcji, które następują pomiędzy uwarzeniem piwa i jego wyjazdem z terenu browaru.

REKLAMA

Zdaniem przedstawicieli Kompanii Piwowarskiej nowy układ będzie korzystny szczególnie w przypadku przygotowania mniejszych partii piw, w tym testowych partii produktów innowacyjnych.

Fermentownia zostanie rozbudowana o dziesięć zbiorników fermentacyjnych, przy czym cztery będą miały taką samą pojemność jak dotychczasowe ok. 5 000 hl, a sześć pozostałych - mniej więcej połowę mniejszą, czyli ok. 2 300 hl.

Kolejnym elementem inwestycji są trzy zbiorniki piwa gotowego, czyli piwa tuż po filtracji, a przed rozlewem, o dwóch różnych wielkościach - jeden ma ok. 3 000 hl, dwa mniejsze po ok. 1 300 hl.

- W sytuacji, z jaką spotkaliśmy się w ubiegłym roku, gdy na rynek wprowadziliśmy kilkanaście innowacji, „wąskim gardłem" okazały się nasze piwnice, wymuszające na nas szereg optymalizacji planów produkcyjnych, które musiały pogodzić testowe partie piwa z naszymi standardowymi markami. Praca nad nowymi recepturami wymaga bowiem od nas realnego uwarzenia piwa, nad którym dopiero pracujemy, co w przypadku dużego browaru nastręcza pewne trudności w efektywnym wykorzystaniu naszych linii produkcyjnych i rozlewniczych. Wyliczyliśmy, że dziesięć nowych tankofermentorów zrównoważy zdolności warzelni - tłumaczy Tomasz Maksymiuk, dyrektor Browaru Poznań. 

Wszystkie zbiorniki zostaną dobudowane do istniejących już obiektów i staną w jednym kompleksie na powierzchni ok. 500 m2 - również zbiorniki piwa gotowego, które do tej pory znajdowały się wewnątrz hali. Dostawcą zbiorników jest holenderska firma Holvrieka, z którą Kompania Piwowarska już wcześniej współpracowała w tym zakresie. Małe zbiorniki fermentacyjne oraz zbiorniki piwa gotowego przyjadą z Holandii w całości. Natomiast duże tankofermentory trafią do browaru jako obręcze i będą budowane na miejscu. Wykonawcą usług budowlanych jest białostocka firma Eko-System, a podwykonawcą z ramienia Holvrieki - wrocławska firma Ins-Spol. Instalację technologiczną, w skład której wchodzi armatura, orurowanie i sterowanie, dostarczy niemiecka firma GEA.

W obecnej hali magazynu wyrobów gotowych, na powierzchni ok. 5 000 mkw. powstanie nowa linia rozlewnicza obsługująca butelki zwrotne. Będzie ją opuszczać 60 000 butelek na godzinę. W pierwszym etapie prac z istniejącej hali magazynowej została wydzielona powierzchnia pod linię rozlewu, która przechodzi proces adaptacji, obejmujący zrywanie posadzek, przygotowanie instalacji podposadzkowych, wykonanie nowej posadzki, ścian i instalacji budowlanych. Następnie zostanie wyposażona w maszyny przez niemieckie firmy, głównie KHS, część urządzeń pochodzić będzie z firmy Krones. Rozruch linii rozlewniczej nastąpi na przełomie zimy i wiosny 2014 roku. To oznacza, że w szczycie sezonu na rynek trafi już piwo przygotowane dzięki tej inwestycji.

Do trwającej inwestycji należy również budowa placu składowania opakowań o powierzchni ok. 4 000 mkw. znajdującego się przy fermentowni. - W poznańskim browarze warzymy i rozlewamy najbardziej zróżnicowany zestaw marek, w najbardziej zróżnicowanym zestawie opakowań. Obecnie w samym Poznaniu zatrudniamy ponad tysiąc osób, ponadto jednak generujemy około 6,5 tys. miejsc pracy w sektorach dostawczych w całej Wielkopolsce. Jesteśmy mocno związani z miastem i doceniamy bardzo dobrą współpracę z władzami - podsumowuje Paweł Kwiatkowski, dyrektor ds. korporacyjnych Kompanii Piwowarskiej.

- Ta rozbudowa to sygnał, że zamierzamy utrzymać pozycję lidera branży, którą wypracowaliśmy sobie kilka lat temu. Zwiększenie elastyczności browaru, czemu służy realizowana obecnie inwestycja, da szanse na zwiększenie konkurencyjności i zyskowności firmy, co przełoży się również na wzrost wpływów do miejskiej kasy - dodaje.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jacek 01-10-2013, 22:32:
3 dniowe piwo dla młodzieży która lubi być cool hehe
  • Miś Poluś 01-10-2013, 10:49:
Na szczęście tego nie piję i dlatego jestem szczęśliwszy :-)
Wolę prawdziwe piwo.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH